Secretele fotografiei de strada

Atelier de fotografie de strada & urbana
Unul dintre cursurile pe care le-am consacrat deja de 10 ani, va este propusa o abordare in cheie filosofica, psihologica si estetica a notiunilor majore de Spatiu, Timp, Emotie, precum si intelegerea ingredientelor “Momentulului de gratie”. Notiunile teoretice profunde sunt organizate si prezentate sistematic, cu exemple si povesti, pentru o constientizare si intelegere cat mai eficiente ale mecanismelor acestui gen fotografic. Structura, notiunile utilizate, precum si dezvoltarea unor povesti vizuale captivante au facut in timp ca acest curs sa fie unul dintre acele module “standard”, foarte apreciate, prin prisma viziunii proprii si a practicii de pionierat in domeniu.

Concept

De ce fotografia de strada ne atrage iremediabil? Pentru ca este dinamica, vie, imprevizibila, pune la incercare abilitatile fotografului intr-o provocare frumoasa, in joaca de-a fotografia.
Fotografia de strada este printre putinele genuri care reusesc cu egala precizie dezvaluirea concomitenta a doua lumi – cea din interiorul fotografului, in intalnirea sa cu cea din afara, de pe strada. "Spectacolul" are loc de ambele parti ale aparatului de fotografiat.
Atelierul de fotografie va propune intalnirea concomitenta cu Spatiul, cu Timpul, cu Emotia, cu Lumina, pe strazile Orasului. Ingredientele cadrului cotidian se destainuie pe straturi, privirea fotografului incercand sa afle insule de armonie perfecta intr-o lume aparent haotica. Aici se dezvaluie capacitatea sa de a deveni un Observator atent, de a deveni invizibil, ubicuu, de a-si atenua gandurile rationale pentru a lasa subconstientul sa devina un ghid neasteptat de sigur.
Intampinarea momentului de gratie devine scopul cautarilor si transformarii permanente, el cautand ceea ce nu stie cum arata, unde se poate gasi sau ce aduce cu sine.
Imprietenirea cu imprevizibilul, cu sincronicitatile planurilor realitatii, prin reactie spontana, transforma intamplarea aparenta in ceva asteptat, deloc surprinzator.  

Tema de studiu

Atelierul isi propune apropierea si deschiderea fotografului, in plan uman spre acele dimensiuni greu accesibile ale spatiului urban si arhitectural inconjurator. Adesea ermetic, orasul nu se dezvaluie oricui. Mai mult, oamenii din jur raman adesea simple siluete ale unor necunoscuti anonimi. Rolul fotografului este acela de a deschide usi invizibile, atat catre sine cat si catre lumea exterioara. Intr-un exercitiu de pendulare intre sine si oras, o "arheologie a subconstientului" devine instrumentul care preschimba umbra in lumina si ofera nume si raspunsuri unor intrebari si necunoscute care definesc rutina cadrului cotidian, prin prisma propriei prezente in oras. Vom dezvalui ingredientele care alcatuiesc multitudinea de planuri ale orasului, sub incidenta temelor compozitionale specifice fotografiei de strada. Vom incerca iluminarea misterelor Timpului, vom aprofunda acele caracteristici care pot spori Competentele fotografului. Ne vom insusi Imersiunea urbana iar Emotia va capata forme palpabile, apropiate, povestibile.
Vor fi analizate mijloacele de elaborare ale unui Portret urban – ca rezultat specific al activitatii fotografice in mediul street&urban.

Cerinte tehnice

Este necesara detinerea unui aparat foto digital. La sfarsitul incursiunii fotografice se va preda un numar de maxim 10 imagini in format *.jpg – sub forma de “portret urban“ - cuprinzand cele mai reprezentative marturii ale experientei fotografice si care vor constitui un portet urban al temei abordate individual.

Desfășurare

  • I
  • II
  • III
Atelierul de fotografie street&urban debuteaza cu o prelegere sustinuta de catre lector despre oras si ingredientele sale, compozitie, timp, moment de gratie, imersiunea fotografica si portretul urban – concepte pe care le-a dezvoltat dupa o metoda proprie de lucru si studiu teoretic. Se vor introduce concepte specifice genului de fotografie prezentat, se va aborda tehnica fotografierii in oras si se vor analiza imagini ale genului fotografic urban. Este necesara abordarea unui set de concepte si creerea unui vocabular comun, capabil sa creeze punti de comunicare intre participanti.

Timp de desfasurare: 2-3 ore 
Partea a doua – individuala, este dedicata abordarii fotografice practice a orasului, ca reflectare a unei reale imersiuni urbane. Va fi o ocazie de confirmare si de descoperire a misterelor locurilor parcurse, de constientizare personala a valorilor cadrului cotidian si a propriilor reactii in fata acestora, prin exercitiu fotografic. Se insista pe valoarea abordarii individuale, ca mijloc de aflare a unor cai personale de exprimare prin creativitate, constientizare, reactie si relationare cu subiectul, prin prezenta.

Timp de desfasurare: 3-6 ore
In partea a treia se vor analiza imaginile participantilor prin discutii libere menite sa imbogateasca, prin viziunea fotografica a fiecarui participant, cunoasterea orasului si intelegerea aprofundata a genului fotografic street&urban. Se vor prezenta in introducere conceptele Evaluarii imaginii si modul de alcatuire a unui Discurs vizual narativ (seria de imagini), insotita de evaluarea propriu-zisa a portofolilor participantilor (alcatuite din maxim 7 imagini).

Timp de desfasurare: 3-4 ore

Criterii de evaluare

Am extins tema “fotografiei de strada” prin propunerea unei categorii mai cuprinzatoare si mai flexibile, aceea a orasului si povestilor sale. Vor fi apreciate acele imagini care abordeaza in mod creativ viata orasului, intamplari in mediul urban, oamenii si momentele efemere – imagini care “povestesc” si nu doar “prezinta”. Vor fi apreciate fotografiile ce prezinta intamplari carora orasul le este fundal si martor tacut, corelate cu atmosfera urbana, lumina si umbra, stari si senzatii subiective care poarta amprenta locurilor parcurse, fotografiate, insusite.