Fotografia de observare cu telefonul mobil


Secretele fotografiei cu telefonul mobil: avem cu noi zi de zi un instrument care abia asteapta sa isi dezlantuie capacitatea de a face fotografii memorabile, cu impact! In ziua de azi nu mai trebuie sa detinem un aparat profesional pentru a face fotografii foarte bune, totul incepe cu modul in care privim lumea, iar cel mai bun aparat e cel pe care il avem la indemana. In decurs de 3 ore veti afla tot ce este necesar pentru a incepe sa fotografiati cu incredere, in mod constient si implicat! 

Concept

Spatiul inconjurator cotidian este locul unor minuni ascunse dincolo de rutina. Aparent super-cunoscut si apropiat, prin traseele si locurile care definesc relatia cu mediul incojurator, acesta este pentru toti mediul care ne aduce impreuna, desi straini unii altora. Este incarcat cu rutina zilnica pe care pasii nostri o deseneaza pe asfaltul anonim si mut dar in acelasi timp parca pastrand ecoul fiecarei treceri grabite sau contemplative.
Privirea locurilor cotidiene se constituie intr-o fereastra deschisa catre emotii si oameni. Ei sunt purtatori de povesti, spontani si expresivi in gesturi, cu grijile si zambetul de zi cu zi, ca prezenta sau ca lipsa decisiva, ca elemente definitorii ale unui spatiu care la randul sau este transformat si modelat constant, prin derularea efemera a timpului cotidian. Ochiul fotografului-observator parcurge spatiul cotidian ca privitor si ascultator sensibil, cu simturile ascutite, ca povestitor - constituie o resursa inepuizabila de inspiratie fotografica. Prin privirea asumata in registrul afectiv, locurile se arata in adevarata lumina, se apropie, dezvaluind "o secunda" din viata, secrete mici, lumea devenind astfel un loc familiar, cunoscut, apropiat.

Tema

Seminarul de fotografie propune ca instrument de exprimare telefonul mobil – obiect de utilizare cotidiana, pe care cu totii il avem la indemana oricand. Prin abordarea partii de teorie a tehnicii si poeticii vizuale, ne propunem relevarea prin imagine a viziunii fiecaruia dintre participanti, asupra modului in care se pot obtine imagini performante, cu impact, memorabile, printr-un mod eficient de lucru, mai putin solicitant dpdv fizic si economic. Cadrul cotidian devine un subiect de cautare a acelor momente cu impact, locuri care au scapat eventual atentiei si au reusit sa ramana undeva in afara incidentei starii de "exceptional". 

Cerinte tehnice

Este necesara detinerea unui telefon mobil. La sfarsitul incursiunii fotografice se va preda un numar de maxim 5-7 imagini in format *.jpg – cuprinzand cele mai reprezentative marturii ale experientei fotografice si care vor constitui subiectul temei abordate individual.

Desfășurare

  • I
  • II
  • III
Seminarul de fotografie cu telefonul mobil debuteaza cu o prelegere sustinuta de lector despre schimbarea de paradigma in tehnica fotografica, , abordare tehnica, observarea, iluminarea, mijloace de compozitie, cum este indus impactul imaginii, imersiune fotografica si portret urban, principii de prelucrare a imaginii, etc. Se vor introduce concepte specifice genului de fotografie prezentat, se va aborda tehnica fotografierii cadrului cotidian si se vor analiza imagini ale genului fotografic urban. Este necesara abordarea unui set de concepte si crearea unui vocabular capabil sa nasca punti de comunicare.

Timp de desfasurare: 1.5-3 ore 
Partea a doua (optional) este dedicata abordarii fotografice individuale a temei seminarului. Va fi o ocazie de confirmare si de descoperire a misterelor locurilor parcurse. Tura fot poate fi individuala sau acompaniata.

Timp de desfasurare: 1-2 ore
In partea a treia (daca are loc partea a doua in prealabil) se vor analiza portofoliile participantilor prin discutii libere menite sa imbogateasca, evidentiind viziunea fotografica a fiecarui participant, cunoasterea mediului observat si intelegerea aprofundata a temei propuse. Se pot desemna imagini premiante.

Timp de desfasurare: 1-2 ore

Criterii de evaluare

Am extins tema “fotografiei de observare” prin propunerea unei categorii mai cuprinzatoare si mai flexibile, aceea a “imaginilor cu impact, memorabile” – “visual stories”. Vor fi apreciate acele imagini care abordeaza in mod creativ subiectul aflat, intamplari si evenimente in cadrul cotidian, oamenii si momentele efemere – imagini care “povestesc” si nu doar “prezinta”. Vor fi apreciate fotografiile cu impact ce prezinta povesti, corelate cu atmosfera specifica, lumina si umbra, stari si senzatii subiective care poarta amprenta locului studiat, elementele ce contin acel sambure fotografic cautat prin abordarea temei workshopului.