Instantanee cotidiene


A fotografia poate deveni o adevarata terapie de conectare la sine si la lumea dimprejur, prin prezenţa si constientizare. Cursul isi propune punerea in lumina a tuturor acelor mecanisme rationale si emotionale care nasc intelegerea sesibila a mecanismului actului fotografierii. Spatiu, Timp, Emotie, Vibratie, Observare, Concomitenta, Reactie – in fapt, insusi Momentul de Gratie, pot fi explorate intr-un gest imersiv in care lumea dimprejur, cadrul cotidian, incep sa isi dezvaluie fatete nevazute pana atunci, intr-o descoperire spontana a sinelui profund.

Concept

Viata de zi cu zi se desfoara intr-o derulare permanenta de momente, pe coordonatele sistemului spatiu-timp-emotie, fara a avea pretentia de a atinge o viziune filosofica cu conotatii intangibile. Spatiul este vibratie, iesind din domeniul abstact atunci cand se transofrma in “loc” al experientei personale, al momentului memorabil. Fotografia devine instrumentul magic de fixare a tuturor acelor momente care, ne-fotografiate, s-ar dizolva undeva intr-un timp trecut, posibil uitat. Prin fotografie, “acum”-ul devine palpabil, tangibil, permanent. Singurul instrument care permite controlul precis al timpului, fotografia scoate din anonimant, prin fixare permanenta, acele instantanee memorabile, momente speciale in rutina cotidiana. Prin prezenta si reactie, observand, implicandu-se, constentizand, lasandu-se purtat, imaginand, transformand, fotograful devine creator de magie spontana.    

Desfășurare

  • I
  • II
  • III

Seminarul teoretic

Se vor prezenta urmatoarele aspecte aferente metodei de lucru fotografic cu un sistem mirorless:

1.I. Instrumentul:
- avantajele utilizarii unui sistem foto mirorless, mituri pro si contra
1.II. Fotografia si utilizarea aparatului in mediul cotidian de viata:
- observarea
- elemente de limbaj fotografic: spatiu, lumina, timp, emotie
- viziunea fotografica, elemente de compozitie
- momentul de gratie, a fi prezent, reactia spontana
1.III. Introducere in evaluarea imaginii – cum alegem cea mai buna imagine?
1.IV. Seria fotografica, elementele unui discurs vizual narativ

Timp de desfasurare: 1.5-2 ore 

Partea practica

Partea a doua (optional) este dedicata abordarii fotografice individuale a temei seminarului. Va fi o ocazie de confirmare si de descoperire a misterelor locurilor parcurse. Tura fot poate fi individuala sau acompaniata.

Timp de desfasurare: 2 ore

Evaluarea portofoliilor & premiere

Participantii vor preda pe stick o selectie de maxim 10 imagini, jurizarea realizandu-se prin considerarea seriei fotografice in ansamblul ei, sub forma de proiect, si nu imaginile privite individual.

Timp de desfasurare: 2h.
Se vor acorda premii, imaginile cele mai bune vor fi selectate pentru o viitoare expozitie.