Panasonic Lumix DC-GX9, specificatii si imagini de la lansare

La inceputul lunii februarie am avut onoarea sa fiu invitat sa asist la Palma de Mallorca la congresul anual Panasonic. Pe langa noile lansari de produse, brandul aniverseaza anul acesta 100 de ani de existenta, ocazie care a conferit evenimentului o binemeritata stralucire, filtrata prin spiritul pur japonez.
Locul ales pentru desfasurare mi-a dat ocazia sa explorez o noua zona, iar locul intalnirii, Palatul Congreselor, este o cladire cu o arhitectura extraordinara, care mi-a inspirat cadre sub lumina atat de diferita a fiecarei zile.


S-au lansat produse din multe arii de interes, de la electrocasnice ingenioase, trecand prin noile serii de televizoare ultraperformante. Evident, am fost interesat de noile aparate foto.

Panasonic a lansat cu aceasta ocazie noile modele Lumix GX9 si TZ200. Cu vechiul GX8 m-am imprietenit acum 2 ani, dupa ce am realizat materialul de prezentare si seminarul lansarii oficiale in Romania. Am lucrat intensiv atunci, am extras din el cam tot ce putea da, cu un maxim de solicitare. Despre TZ200 probabil voi expune pareri mai tarziu, sunt prieten cu seria TZ inca de la modelul TZ3, de prin 2009. Sunt posesorul unui Lumix GX80, acompaniat de o serie de obiective “pe gustul meu”, de la utra wide la zoom, pentru a-mi acoperi orice solicitare in plan vizual. GX80 aduce un echilibru extraordinar intre performanta si pret, acest criteriu fiind principalul pentru care l-am si ales pentru activitatile zilnice.
De ce vorbesc despre GX80? Pentru ca GX9 aduce o performanta crescuta, din inima lui recent lansatului flagship Lumix G9, integrata in corpul mignon al lui GX80. Adica exact visul meu 🙂 performanta maxima intr-un corp usor de utilizat. Ideal pentru street, chiar arhitectura, cu obiective adecvate.


Panasonic GX9, specificatii tehnice:
·         Aparat foto mirrorless cu senzor Micro 4/3
·         Rezolutie efectiva 20.3Mpix, rez. 5184 x 3888, fara filtru “Low pass”
·         Stabilizare integrata in senzor, pe 5 axe, tehnologie DUAL I.S. 2
·         Focalizare cu detectia contrastului si a fazei, tehnologie Panasonic DFD
·         49 puncte de focus
·         Obturator mecanic: 60s – 1/4000s, electronic 1/16.000s
·         6 cadre/s in mod rafala
·         Filmare la rezolutie maxima 4K (3840×2160 30p)
·         Functii 4K Photo si Post Focus
·         Vizor electronic OLED cu inclinare, 2.76k Mpix
·         Ecran tactil orientabil, 3 inci, 1.24 Mpix
·         Wi-Fi si Bluetooth
·         Autonomie acumulator: aprox. 260 imagini(CIPA)
·         Moduri creative noi L Monochrome si Grainy
·         Greutate: 407g
·         Dimensiuni: 124×72×47mm
·         noi accesorii – grip, model DMW-HGR2, discret si foarte eficient
                        – ocular pentru vizor, DMW-EC5, pentru confortul vizarii
Dar sa detaliez cateva aspecte cheie:
Senzorul Digital Live MOS de 20,3 MPix produce in acest moment cea mai inalta rezolutie disponibila pe piata pentru senzorii micro 4/3. Nu este prevăzut cu filtru low-pass, pentru a putea înregistra cu acuratete detalii fine, cu gradații optime și cu un interval dinamic extins. Tehnologia Colour Control echilibreaza cromatica generala, saturația și luminozitatea, pentru a capta nuanțe corecte, de la zonele mai putin expuse din umbra, si  până la zonele cu uminozitate crescuta. Producatorul acorda o atenție deosebită în redarea culorii pielii umane și a cerului. Veteranul procesor de imagine Venus Engine asigură realizarea de imagini de înaltă precizie, cu aspect natural. Atunci când se fotografiază în condiții de lumină puțină, procedura de reducere a zgomotului din imagine este aplicată în mod repetat, pentru a identifica și diminua zgomotul, dar păstrând detaliile.
Pentru a reduce și mai mult tremuratul camerei la declanșare, obturatorul este acționat de un electromagnet în loc de un arc, ceea ce reduce cu aproximativ 90% impulsul produs de prima perdea, comparativ cu modelul GX8. De asemenea, zgomotul produs de obturator este mult diminuat. A fost implementat un mod silentios (Silent), în care obturatorul trece in modul electronic, sunt dezactivate sunetele emise de cameră (autofocalizare și alte operații), iar lampa de asistență AF și bliț sunt oprite, pentru a putea fotografia și în cele mai delicate împrejurări.
  

Pentru un control mai facil, o rotiță pentru controlul expunerii a fost adăugată pe corpul camerei, in zona superioara, pentru setarea rapidă și comodă a parametrilor de expunere. De asemenea, a fost adăugat un selector al modului de focalizare: autofocalizare continuă, autofocalizare unică sau focalizare manuală, pentru a nu mai derula prin meniurile camerei.
Pentru a permite videografului o mai mare creativitate, au fost adăugate două noi funcții de bracketing: pe planul de focalizare și pe diafragmă. Funcția de bracketing de focalizare realizează până la 999 cadre cu diferite planuri de punere la punct. Funcția de bracketing a diafragmei realizează mai multe cadre și cu valori diferite ale diafragmei. Ulterior fotograful alege cea mai potrivită imagine ca plan de focalizare sau ca profunzime de câmp.
Pentru o mai bună stabilizare a imaginii, Lumix GX9 încorporează atât stabilizarea senzorului pe 5 axe de mișcare, cât și pe cea optică, din obiectiv (pe două axe de mișcare). Prin combinarea celor două tehnologii (Dual I.S) se câștiga până la 4 trepte de expunere.
Stabilizarea imaginii este activă și când se filmează secvențe video, inclusiv la rezoluție 4K. Panasonic oferă numeroase obiective compatibile cu tehnologia Dual I.S. Obiectivele nestabilizate optic pot fi folosite in continuare in tandem cu stabilizarea din corpul camerei.

Prezent deja la mai multe generatii deja mature de sisteme Lumix, sistemul de autofocalizare cu detecția contrastului pe senzorutilizează tehnologia Depth From Defocus  (DFD, tehnologie care este aplicabilă doar la folosirea obiectivelor Panasonic), excelând atât în viteză cât și în acuratețe. Astfel, sistemul analizează gradul de defocalizare pe două cadre luate subiectului cu mișcarea fină a planului de focalizare,  ținând cont de tipul de obiectiv montat pe cameră. Camera poate analiza până la 240 cadre/sec și poate realiza autofocalizarea corectă în circa 0,07 sec (conform CIPA), fotografie în rafală (AF Single) la 9 cadre/sec și cu autofocalizare continuă la o rafală de 6 cadre/sec, pentru subiectele aflate în mișcare rapidă.
Sunt disponibile numeroase moduri de realizare a clarului AF, printre care: Face/ Eye Detection AF (autofocalizare pe față umană sau/și pe ochi) și Pinpoint AF (focalizare de mare precizie), pentru a se adapta la cât mai multe condiții de fotografiere. Sistemul avansat de autofocalizare în lumină puțină permite ajustarea planului de focalizare rapid și precis, chiar și fără ajutorul lămpii de asistență a autofocalizării, datorită sensibilității înalte a punctelor de autofocalizare de -4 EV. De asemenea, este prezent modul Starlight AF, care permite autofocalizarea când se fotografiază stele, noaptea, prin analiza contrastului la nivelul unor zone mai mici de autofocalizare.
Fata de sistemele GX mai vechi, am observat inca de la prima utilizare faptul ca sistemul autofocus e mai sprintar si mai sigur, cele 49 de puncte de clar asigurand o mai mare precizie.  

Pentru a realiza o încadrare cât mai corectă, vizorul electronic al modelului Lumix GX9 (Live View Finder) poate fi rabatat în sus cu până la 80 de grade; oferind o vedere clara a subiectelor situate sub planul ochilor fotografului. Vizorul dispune de un senzor de proximitate care angajează autofocalizarea de îndată ce aparatul a fost dus la ochi, înainte ca fotograful să apese pe jumătate declanșatorul; astfel fotograful are camera oricând gata de lucru. Cu o rezoluție de 2.76 Mpix puncte, o acoperire de aproximativ 100% din câmp și un aspect de 16:9, noul vizor electronic asigură un grosisment de 1,39x (0,7x echivalent 135).
Cu un debit ridicat de citire a senzorului și cu o capacitate sporită de prelucrare a imaginilor de către procesul Venus Engine, Lumix GX9 poate înregistra secvențe video cursive la rezoluție 4 K (3.840 x 2.160 pixeli) la 30 / 25 fps  sau 24 în MP4. Totodată, pot fi realizate fotografii 4K Photo la o frecvență a cadrelor de 30 fps și salvate ca imagini cu echivalent 8 MPx. Alegerea celui mai bun cadru din sutele de fotografii pe care le înregistrează camera în acest mod a fost ușurată de modul Auto Marking, prin care se plasează automat un semn când scena se schimbă sau în cadru pătrunde un subiect. Utilizatorul poate parcurge rapid secvențele înregistrate și o poate selecta pe cea mai potrivită dintre ele.
A fost adăugată posibilitatea de a realiza compoziții de fotografii secvențiale (stromotion) prin combinarea unui set de imagini cu fundal fix și subiect în diferite etape de mișcare. Se obțin astfel imagini spectaculoase, direct în cameră, fără a mai fi nevoie de prelucrări ulterioare anevoioase.
Tehnologia Post Focus permite selectarea imaginii cu cea mai convenabilă focalizare, chiar și după ce fotografiile au fost înregistrate. Această tehnologie este utilizata îndeosebi când se fotografiază macro, iar precizia planului de focalizare este esențială.
Prin tehnologia Focus Stacking se combină mai multe cadre pentru a realiza nivelul de defocalizare în zona dorită, sau, din contră, pentru a obține imagini clare pe întregul câmp de profunzime (panfocus). Tehnologia panfocus este foarte apreciată de pasionații de fotografie macro.
  

Stabilind noi standarde în clasa camerelor Panasonic mirrorless, Lumix GX9 este partenerul perfect pentru a realiza fotografii memorabile în mod creativ. Un pas logic si necesar inainte. Definind noua viziune Panasonic, dupa lansarea performantului G9, Lumix GX9 aduce o revitalizare necesara a seriei, aducand la zi elementele cheie care i-au consacrat urmasii, inglobate intr-un un body mai mic, mai usor de utilizat, mai ergonomic. Modul de utilizare si interfata foarte bine gandita ies in intampinarea nevoilor fotografului entuziast,  dornic sa creeze spontan si creativ imagini cu cea mai inalta calitate.
Dupa lansare am participat la o tura de test, unde ni s-a facut un instructaj si apoi am vizitat diferite obiective din orasul Palma. Voi reveni cu mai multe imagini si o parere mai bine aprofundata dupa un test ulterior, mai extins.    



Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment