Experiența de lucru cu monitorul BenQ SW270C

Colaborarea cu echipa Benq Romania mi-a oferit incepand cu 2017 ocazia sa lucrez cu monitoare profesionale. Evaluarea modelului BenQ SW2700PT poate fi gasita aici: https://vladeftenie.ro/2017/08/08/experienta-de-lucru-cu-monitorul-benq-sw2700pt/

Am constientizat de atunci importanta utilizarii unui produs profesional, dedicat domeniului vizual. Iata ca dupa o perioada de doi ani a venit un update foarte interesant, modelul BenQ SW270C, dedicat lucrului cu fotografii. Inca de pe ambalaj aflam acest detaliu, prin inscriptiile cu adresa directa spre fotografi. 

Lucrul cu ecranele BenQ mi-a adus in primul rand un confort al privirii. Cand editezi, in general clipesti mai rar (fapt dovedit stiintific), iar ochii au tendita sa oboseasca fara sa iti dai seama. Intensitatea tonurilor deschise (in special a alb-ului), conturul fin de departajare a muchiilor, grija pentru redarea culorilor si multitudinea de setari posibile mi-au usurat mereu “workflow”-ul. Am avut mereu bucuria ca ceea ce vad pe ecran sa regasesc in print, in acest fel am avut mereu clienti multumiti. Nu am avut inca nevoie de o calibrare aditionala, fata de cea standard cu care vin monitoarele inca din cutie.

De acesta data nu voi mai incepe de la 1848 (ca in articolul precedent) si voi puncta direct elementele cheie ale noului monitor, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine tehnologia si necesitatea unei utilizari la parametri inalti. O observatie trebuie insa punctata: cu aparatele foto exista deja o directie clara de productie si promovare. Nu se mai fabrica aparate ieftine sau slabe. In acest moment poti achizitiona cu o suma de la peste medie, in sus, un aparat care poate fi utilizat deopotriva de catre entuziasti sau de catre profesionisti. Piata s-a restrans cu tinta spre calitate. E valabil si pentru telefoanele mobile, astazi, care sunt promovate in primul rand prin abilitatile fotografice de care pot da dovada. 

Avem sau nu avem nevoie de un monitor profesional? Problema se poate pune astfel: intr-o lume in care majoratea stam cu ochii in ecranul telefonului mobil, editarea mobila a luat amploare, iar piata de PC sau MAC se orienteaza spre solutile portabile si puternice (gaming), avem nevoie de un ecran profesional, pe birou, conectat la un desktop PC? Raspunsul e usor si este dat chiar pe cutia ecranului si in trendul de care spun. Atata timp cat folosim un ecran, ideal este sa fie unul foarte bun, suficient de avansat tehnic si de confortabil, care sa asigure un standard inalt al modului de lucru. Pe langa nevoia de a reda o cromatica si un contrast cat mai performante, pentru o buna stapanire a caracteristicilor imaginilor, pregatirea unui print pentru tipar cere o acuratete absoluta a modului de lucru, astfel incat intre ce crezi tu ca este imaginea, cum o afiseaza monitorul si cum aparare la tipar sa fie diferente cat mai mici. Cei de la Benq promoveaza monitorul cu sloganul “Relive the moment”. Promitator, provocator. BenQ SW270C, dedicat asadar editarii cu acuratete a fotografiilor, poate fi un companion de incredere, cel putin daca ii urmarim specificatiile. 

Punctele cheie sunt urmatoarele:

• ecran de 27 inci, rezolutie nativa 2K QHD 2560×1440, max. 3840×2160 (4k x 2k)

• tehnologie IPS, LED retro-iluminat 

• acoperire 99% a gamei Adobe RGB, 100% SRGB, 1.07 bilion colors

calibrare hardware, gama cromatica certificata Pantone, AQ

tehnologie HDR 10 (cu aplicare in editarea video)

• tehnologie “Uniformity” de redare constanta a culorilor pe intreaga suprafata vizibila

redare 10 biti, cu procesor dedicat LUT 16 biti 

design intuitiv, parasolar, conectivitate diversa

telecomanda G2, de tip “puck”

Vom analiza fiecare caracteristica pe scurt, in cele ce urmeaza, pentru clarificari.

Modelul BenQ SW270C este impresionant inca de cand soseste in cutie. Aceasta este de doua ori mai mare fata de modelul anterior, s-a renuntat la sabloanele din polistiren. ca pachet este foarte bine organizat, cu mare grija, despachetarea urmeaza pasi intuitivi, montarea este foarte usoara. Fiecare componenta este ambalata individual, cu grija. In pachet gasim elementele care alcatuiesc ansamblul de sustinere a ecranului, o telecomanda imbunatatita, pentru acces rapid la anumite functii, cabluri de mai multe tipuri, in functie de conectarea pe care o vom prefera (HDMI, DVI, etc), cd-ul cu drivere si manual (de la win7 in sus), fise de calibrare din fabrica si parasolarul care asigura absenta surselor parazite de iluminare. 

Conectivitatea multimedia se pastreaza, regasim mufele USB 3.0 si un cititor de carduri SD integrat. Cum banuiam selectand cablurile, monitorul poate fi conectat la calculator in multiple moduri, si poate primi numoroase extensii. Exista si mufa de casca, cititor de card. Butoanele de acces sunt pe panelul inferior, telecomanda cu lacas special e insa mai placut de folosit. 

Materialele din care este construit sunt parca mai robuste acum, se monteaza mai usor, ergonomia este excelenta. Observam imediat formatul “infinity”, fara rama. Ecranul este antireflex. Nici de aceasta data nu am instalat parasolarul pentru ca nu sunt obisnuit cu unul si in biroul unde lucrez este oricum lumina scazuta, fara surse care sa bruieze privirea. Designul e placut si inspira incredere. Se simte evolutia in design si tehnologie fata de modelul folosit anterior, Benq SW2700PT.

Voi prezenta in continuare mai pe larg si mai explicit caracteristice tehnice ale modelului BenQ SW270C, proaspat instalat pe noul meu sistem PC, care a suferit un binemeritat upgrade dupa o folosire de 10 ani (vechiul PC pe care am lucrat cu BenQ SW2700PT inca rezista fizic, windows-ul xp insa a cedat si nu prea se mai misca). Stim foarte bine ca de acuratetea redarii este responsabila si placa video si in general sistemul in ansamblu, ca performanta de baza. Computerul pe care lucrez acum este echipat cu procesor Intel I7, cu placa video NVidia 1060 cu 6gb video-ram. Stiu ca se poate si mai bine, insa o placa video care sa redea nativ imagine pe 10 biti este inca destul de costisitoare. 

• ecranul ofera o imagine incantatoare inca de la pornire, albul are o intensitate standard deloc  obositoare. Daca cei 27 de inci pareau fara sfarsit, acum 2 ani, acum percep aceasta dimensiune ca pe un standard. Formatul este 16:9, rez. 2560×1440 2K QHD, cu tehnolgie IPS.  Densitatea pixelilor este 109 pixeli/inci, unghiul de vizibilitate larg, de 178˚ pe ambele directii. Luminozitatea maxima atinge 300cd/m2, cu un contrast 1000:1. Timpul de raspuns este de 5ms,  latitudinea cromatica nativa este de 10 biti. 

  gama de culori Adobe RGB este acoperita in proportie de 99%, iar gama sRBG in proportie de 100%. Imaginea este astfel redata bogat d.p.d.v. cromatic, este vibranta, foarte aproape de ceea ce poate percepe ochiul in realitate si de ceea ce arata imaginea foto originala.  De amplitudinea latitudinii cromatica (color depth) se ocupa un procesor dedicat, pe 10 biti, fata de 8, cati vehiculeaza un monitor obisnuit. 

Diferenta in redarea diverselor moduri grafice se vede imediat, atnci cand comuti intre modurile de afisaj native ale ecranului, accesibile si cu telecomanda. Intre sRGB si Adobe RGB este o diferenta vizibila cu ochiul liber, in avantajul ultimului mod. Nu mai exista modul Standard, ca la modelul anterior. Imaginile sunt echilibrat redate, se percepe o gama cromatica bogata. Se pastreaza  optiunea de a viziona Alb-Negru, cu trei pre-seturi, pentru o mai buna gestionare a tourilor de gri in fotografiile alb-negru. O placere pentru ochi, tonurile sunt consistente, profunde. Se pot face simulari de imagini alb negru, o optiune foarte interesanta de lucru. Mai sunt prezente modurile Rec. 709, DCI-P3, Display P3 / M-book / HDR. Nu am nici cea mai vaga idee la ce folosesc primele doua, dar M-book asigura compatibilitatea cu redarea culorilor sistemelor Mac, iar modul HDR este dedicat videografilor, pentru editari specifice. Sunt imbunatatiri notabile.

Legat de acuratetea redarii culorilor, va reamintesc cateva date tehnice, si imi pare bine ca o pot face, pentru o cautare pe Google a unor altor review-uri te cam lasa fara raspunsuri. Cei de la BenQ spun ca monitorul atinge in tabelul de calibare LUT 3D 16 bit (modelul precedent se raporta la un tabel cu o valoare de 14 bit) o valoare lui delta E<2. Aceasta inseamna ca diferenta intre tonurile adiacente ale unei culori este insesizabila ochiului liber. Ecranul dispune de un procesor de calibrare integrat, prin care se adreseaza tabelul de calibare LUT 3D 16 bit. Folosind un dispozitiv extern de calibrare, setarile nu vor influenta placa grafica, ci direct ecranul.  Mai mult, noul model vine echipat cu tehnologia Uniformity, binevenita in redarea constanta si consistenta a tonurilor pe intreaga suprafata a ecranului. Numai fapte bune. 

Exista si un mod de afisare PiP (picture in picture) prin care se pot afisa simultan 2 imagini, din surse diferite. Se pot seta mai multe formate de redare, temperaturi de culoare diverse, intensitatea tonurilor inchise. 

telecomanda model G2 ofera functii presetate personalitate si acces rapid la OSD, meniul monitorului. Exista un meniu de input sursa, meniuri diferite pentru modurile de afisare, pentru luminozitate si pentru setari diverse (constrast, temperatura, gamma, claritate, etc) si alte setari generale de natura tehnica. Ecranul si afisarea se pot controla si personaliza in totalitate prin intermediul meniurilor

conectivitatea ofera diverse alternative, precum USB tip C, USB 3.0, card reader, etc. 

• se poate instala un parasolar dedicat

Recapitulare

Ce apreciez in mod deosebit:

montare facila, conectare si reglare intuitiva

– ecran cu suprafata de lucru de 27 inci, robust, cu detalii atente de design, reglabil pe mai multe directii, antireflex, fara rama

rezolutie nativa 2K QHD 2560 x 1440, densitate 109 pixeli / inci, 1.07 bilions colors

gradul de acuratete a redarii culorilor cu adancime de 10 biti  prin dotarea hardware profesionala, cu procesor dedicat LUT 16 biti, acuratetea culorilor delta E<2

– interval cromatic acoperit in proportie de 99% a gamei Adobe RGB, multiple moduri de afisare cu aplicatie in domeniul fotografic, tehnologie Uniformity

– imaginea este perceputa ca fiind placuta, fara sa oboseasca ochiul, cu o cromatica si bogata si un contrast nativ echilibrat, cu certificari Pantone si CaiMAN

personalizarea facila a spatiului de lucru, setarile sunt usor de accesat prin meniul OSD, cu integrarea unor numeroase noi optiuni de afisare  

telecomanda “puck” G2 face ca anumite functii sa fie direct accesibile printr-un simplu click

– conectivitate extinsa si dotari multiple (USB tip-C, USB 3.0, cititor de card integrat, etc.)

– dotat cu parasolar  

Ridic o spranceana pentru ca:

– pentru o utilizare in parametri optimi este necesara detinerea unei placi video / sistem performante, pe masura specificatiilor tehnice ale ecranului, capabil sa sustina redarea profunzimii de 10 biti a culorilor. Si chiar sa stii sa reglezi fin o multime de detalii si profile de culoare, pentru un rezultat cat mai aproape de perfectiune, bine strunit (atat pentru ecran, cat si in softurile de lucru). 

Legat de acest aspect, cu siguranta de la un nivel in sus, nu mai se pot face compromisuri tehnice, editarea profesionala a imaginii necesitand o buna stapanire a unor detalii tehnice mai complexe, pentru a obtine performante maxime.

In concluzie, monitorul  BenQ SW270C este un instrument de lucru foarte bine gandit si construit, cu multe noutati si imbunatatiri fata de modelul precedent, in acord cu cerintele unui inalt nivel al calitatii vizuale si performantei tehnice, toate la un pret pe deplin justificat.

Link pagina producator: https://www.benq.eu/en-eu/monitor/photographer/sw270c.html

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment