Lansare Panasonic Lumix G9 & LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8

PANASONIC a lansat recent noul varf de gama din categoria mirorless, LUMIX G9, care oferă portabilitateși un răspuns ultra-rapid, in tandem cu o calitate ireprosabila a imaginii. Având la bază tehnologia de înaltă performanță a camerei Lumix GH5,LUMIX G9atinge cea mai înaltă calitate a imaginii de până acum, prin îmbunătățirea rezoluției, a gradațiilor tonurilor de culoare și a reproducerii acestoradatorită senzorului digital Live MOS fără filtru “low-pass”. Este adăugat, de asemenea, un nou mod High Resolution care oferă imagini cu o rezoluție uimitoare echivalentă cu 80 de megapixeli, în format JPEG /RAW. Procesorul Venus Engine generează imagini precise, dar naturale, prin tehnica Multipixel Luminance Generation și Intelligent Detail Processing.     


Panasonic G9, specificatii tehnice:

·         Aparat foto mirrorless cu senzor Micro 4/3
·         Rezolutie efectiva 20.33MPx, rezolutie maxima 80MPx in Hi-res Mode
·         Stabilizare integrata in senzor, pe 5 axe, 6.5 trepte de expunere DUAL I.S. 2
·        Focalizare cu detectia contrastului si a fazei, tehnologie Panasonic DFD,    punere la punct in 0.04sec
·         Obturator mecanic: 60s – 1/8000s, electronic 1/32.000s
·         Fotografiere in rafala cu pana la 60FPS RAW (single focus)
·         Inregistrare JPEG, RAW si JPEG+RAW simultan
·         Filmare la rezolutie maxima 4K (3840×2160 30p)s
·         Functie 6K Photo (30fps), 4K Photo (60fps)
·         Vizor electronic OLED, 3.680k px, 120fps, factor marire 0.83x
·         Wi-Fi si Bluetooth
·         Dual SD, compatibil UHS-I si II
·         Conectori: HDMI TypeA, USB 3.0 Micro-B, intrare microfon jack 3.5mm, iesire  audio jack 3.5mm si conector declansator cu fir 2.5mm
·        Autonomie acumulator: aprox. 400 imagini(CIPA) cu ecranul LCD pornit sau 980  imagini doar cu vizorul electronic activ, in modul Power Save LVF mode
·        Greutate: 685g
·        Dimensiuni: 136.9×97.3×91.6mm

LUMIX G9  are un senzor de 20,3-megapixeli. De asemenea, cea mai mare viteză din clasa mirorless, de 20 fps (AFC) / 60 fps (AFS) la rezoluție maxima. Cu funcția 6K/4K PHOTO, utilizatorii pot alege cel mai adecvat mod de înregistrare în rafală, în funcție de situație.
În plus, un strat antireflex pe senzor minimizează efectul fantomă și reflexiile parazite chiar și în cazul luminii de fundal. Controlul tridimensional optimizat al culorii  detectează, pe langa  nuanțe și saturație, și luminozitatea și aplică un control optim, în funcție de valoarea fiecărui factor. În acest fel, se obține o reproducere bogată a culorilor, de la părțile întunecate la părțile luminoase ale imaginii, îmbunătățindu-se în special aspectul culorii cerului și al pielii umane. Un algoritm multi-proces de înaltă precizie de reducere a zgomotului, optimizat, asigură o precizie ridicată de identificare a zgomotului și păstrează detaliile chiar și după procesul de reducere a acestuia, rezultând texturi naturale și detalii precise, în special în cazul înregistrării imaginilor cu sensibilitate medie-ridicată. 
Noul mod de înaltă rezoluție produce o imagine cu o rezoluție echivalentă cu 80 de megapixeli (10368 x 7776) sintetizând 8 imagini consecutive prin translatarea pozitiei senzorului. Camera va produce nu doar imagini JPEG, ci și in format RAW.
Noul senzor MOS de înaltă sensibilitate suprimă efectul de „obturator oscilant”. În plus, procesorul Venus Engine face posibilă aplicarea unei optimizări post-înregistrare pentru a corecta distorsiunile din fotografii și pentru a reduce zgomotul la redarea sau decuparea imaginilor din fișierul rafală 6K/4K, prin compensarea informațiilor de semnal între cadre consecutive. Drept urmare, calitatea unei fotografii 6K/4K realizată cu timp de expunere scurt și cu sensibilitate ridicată sau a imaginilor înregistrate cu panoramare este îmbunătățită semnificativ.


Stabilizatorul de imagine al LUMIX G9este îmbunătățit radical, făcând posibilă utilizarea unui timp de expunere mai mare, cu un castig de 6,5 stopuri. Acest lucru este obținut printr-o calculare mult mai precisă a vibrațiilor în diverse situații de înregistrare, utilizând informații privind viteza unghiulară și vectorul de mișcare obținute nu doar de la girosenzor, ci și de la senzorii de imagine și de accelerație. Prin combinarea B.I.S. (stabilizator de imagine în corpul camerei pe 5 axe) și a O.I.S.(stabilizator optic de imagine pe 2 axe), 5-axis Dual I.S. 2 (stabilizator de imagine dual pe 5 axe)  din LUMIX G9, se compensează mișcările ample care anterior nu erau controlabile. Maximizarea, atât a O.I.S, cât și a B.I.S., este extrem de benefică și în fotografierea în situații cu lumina insuficienta. Stabilizatorul Dual I.S. pe 5 axe 2 funcționează atât în timpul captării imaginilor foto, cât și al celor video, inclusiv a clipurilor 4K.


Punerea la punct automată de înaltă precizie și mare viteză împreună cu tehnologia DFD (depth from defocus) duc la obținerea celei mai rapide focalizări automate din lume, de 0,04 sec, cea mai rapidă din acest domeniu. Datorită performanței ridicate de urmărire a subiectului, LUMIX G9 nu pierde subiectul țintă din vizor. Tehnologia DFDcalculează distanța față de subiect prin evaluarea a 2 imagini cu niveluri de claritate diferite, analizând practic instantaneu datele privind caracteristicile optice ale obiectivului. Combinația Panasonic dintre Contrast AF (focalizare automată prin contrast) și tehnologia DFD a avansat și mai mult în camera Panasonic LUMIX G9 împreună cu viteza de acționare a senzorului în timpul focalizării automate la înregistrarea fotografiilor, atingându-se 480 fps.
Viteza de punere la punct automată este de aproximativ 0,04 sec și realizează fotografii în rafală de mare viteză, de 60 (AFS)/20 (AFC) fps, utilizând declanșatorul electronic, la rezoluție completă.
Datorită performanței extrem de ridicate a procesorului Venus Engine, LUMIX G9 integrează tehnologia Deep Learning care detectează corpul uman pe lângă detectarea convențională a feței și ochilor.


Pentru o punere la punct mult mai precisă, la camera Panasonic LUMIX G9 numarul puntelor de focalizare au crescut de la 49 la 225, pe lângă funcțiile convenționale Face/Eye Recognition (recunoaștere față/ochi), Tracking AF (urmărire cu focalizare automată), 1-area AF (focalizare automată pe 1 zonă) și Pinpoint AF (focalizare automată pe un punct). Utilizatorii pot alege un grup de maxim 225 de puncte de focalizare și muta sau modifica dimensiunea acestuia în modul dorit, în funcție de compoziție. Toate operațiile de focalizare sunt controlate ușor cu joystick-ul cu design nou pe care îl puteți acționa cu degetul mare fără a  lua ochii de la subiect chiar și atunci când este folosit vizorul LFV și fără a lua degetul de pe butonul declanșator.
LUMIX G9 are cel mai mare LVF (vizor Live View) din această clasă, cu un raport de arire extraordinar de înalt, de aproximativ 1,66x/0,83x(echivalentul unei camere pe film de 35 mm). Cursivitatea este maximă chiar și în cazul înregistrării în rafală de mare viteză. Sunt integrate, de asemenea, un mod nocturn și funcția AF Point Scope.
Adoptarea tehnologiei OLED pentru vizorul LVF asigură o afișare fluentă la 120 fps şi un timp de răspuns de mare viteză, cu decalaj minim, de sub 0,005 secunde, precum și un contrast ridicat, de 10.000:1, pentru o vizibilitate excepțională.

Camera LUMIX G9 include cel mai mare LCD de control de stare din această clasă, permițând utilizatorilor să verifice setările dintr-o privire.
Butonul funcțional (Fn) face posibilă modificarea rapidă a setărilor, prin alocarea celor utilizate frecvent. LUMIX G9 vine, de asemenea, cu un joystick amplasat în poziție optimă pentru a obține un control intuitiv al zonei de focalizare, fără a lua privirea de la vizor, împreună cu un buton de focalizare și un buton de mod AF. Selectoarele de pe elementul de prindere și butoanele Fn sunt, de asemenea, localizate în cea mai bună poziție pentru a fi operate intuitiv.

      Pentru a rezista în cele mai dificile condiții, LUMIX G9 beneficiază de un șasiu fabricat în totalitate din aliaj de magneziu turnat sub presiune, fiind rezistent la praf, stropi și la temperaturi de îngheț de până la -10 grade Celsius.

În partea dorsala a camerei se găsește un monitor prevăzut cu un LCD tactil de 3,0-inch pivotant și raport de 3:2, cu o rezoluție de 1.040K-puncte.
Camerei I se poate atasa un grip cu acumulator DMW-BGG9.
Camera este prevăzut cu un locaș dublu pentru card de memorie SD, compatibil cu UHS-II de înaltă viteză și capacitate ridicată. Se pot alege diverse moduri de inregistrare (Relay, Back-up, etc).


LUMIX G9 integrează conectivitate Bluetooth și Wi-Fi® pentru a oferi o experienţă de înregistrare mai flexibilă și partajare instantanee a imaginilor datorită operării uşoare. Compatibilitatea cu Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) permite conectarea cu un smartphone sau o tabletă, cu un consum minim de energie. Pentru Wi-Fi, se poate selecta o bandă de 5 GHz (IEEE802.11ac) pe lângă banda convențională de 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n) pentru o conexiune mult mai securizată și stabilă.
  
Camera Panasonic LUMIX G9 va fi disponibilă începând cu ianuarie 2018, la următoarele prețuri recomandate:
Lumix G9 (numai corpul camerei) = 1 699 euro.
Lumix G9 M (kit LUMIX 12-60mm f/3,5-5,6) = 1 899 euro.
Lumix G9 L (kit LEICA 12-60mm f2,8-4,0) = 2 299 euro.
Obiectivul LEICA DG ELMARIT 200mm f/2.8 Power OIS va fi disponibil începând cu 
ianuarie 2018, la un prețrecomandat de 2.999 euro


LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. – un nou teleobiectiv  compact și ușor cu POWER O.I.S. pentru fotografiere fără trepied echivalentă cu 400 mm
         Panasonic prezintă un nou teleobiectiv cu focala fixă, LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. (echivalentul unei camere pe film de 35 mm: 400 mm). LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. este primul teleobiectiv cu focala fixă de diametru mare, denumit LEICA DG. Oferă cele mai clare imagini din istoria camerelor DSLM LUMIX G de până acum. Fiind extrem de mobil și având un design compact și ușor, permite, de asemenea, înregistrare  fără trepied.


     Cu o distanta focala de 400 mm și performanțe extrem de ridicate, LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. este potrivit în special pentru fotografierea animalelor sălbatice și a jocurilor sportive. Este livrat cu un convertor 1.4x (DMW-TC14) pentru a extinde distanța de focalizare la 560 mm (echivalent cameră pe film de 35 mm) pentru fotografii și mai de detaliate.
       Deschiderea mare de F2.8  permite captarea subiecte în mișcare rapidă, în timp ce POWER O.I.S.(stabilizator optic de imagine) compensează eficient mișcările involuntare ale mâinii, ușurând fotografierea fără trepied sau în condiții de lumină slabă. Obiectivul este compatibil cu sistemul Dual I.S. și Dual I.S. 2 atunci când este montat pe camere DSLM Panasonic LUMIX G, pentru o suprimare foarte eficientă a tremurului mâinii.
     Respectând standarde de calitate extrem de ridicate ale LEICA, obiectivul este alcătuit din 15 elemente în 13 grupuri, inclusiv două lentile UED (dispersie ultra-extra-joasă). Utilizarea lentilelor UED și a celei mai avansate tehnologii optice a Panasonic permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, cu contrast ridicat pe toată suprafața, fiiind suprimate, în același timp, distorsiunile și aberațiile cromatice.
        Încorporând un sistem cu motor liniar triplu și o funcționare a senzorului la max. 240 fps, noul LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. are un sistem de focalizare automată de mare viteză și înaltă precizie, atât pentru înregistrare foto, cât și pentru înregistrare video. Această performanță uluitoare a focalizării automate este excelentă pentru înregistrarea imaginilor video 4K, unde focalizarea foarte precisă este esențială. În plus, sistemul de acționare în micro-pași din secțiunea de control a diafragmei ajută camera să se adapteze cu ușurință la schimbări de luminozitate atunci când efectuați panoramarea.
      Obiectivul este rezistent la stropi/praf și chiar la îngheț, la o temperatură de până la -10 C, fiind potrivit utilizării profesionale în condiții dure. Într-o culoare negru metalic superbă, se potrivește perfect camerelor DSLM LUMIX G.
      LEICA DG ELMARIT 200mm / F2.8 / POWER O.I.S. poate fi, de asemenea, utilizat cu un teleconvertor 2.0x DMW-TC20 (accesoriu opțional), care extinde distanța de focalizare și mai mult, la 800 mm (echivalent cameră pe film de 35 mm) pentru a capta obiecte aflate la distanță mult mai mare.

      NOTA*:

      In data de 5 noiembrie am avut ocazia sa particip la Cascais, in Portugalia, la lansarea oficiala a sistemului Lumix G9 si obiectivului Elmarit 200/2.8. Un workshop care a pus produsele la dispozitia participantilor si cateva situatii dinamice de test – o balerina in miscare, o scena de studio, peisaj, surfing si calarie, intr-un peisaj extraordinar.
     Nu am testat absolut toate modurile aparatului, ramane sa le aprofundez dupa ce va fi prezentat si la Bucuresti, dar am incercat sa vad cum se comporta, atatat Lumix G9 cat si Leica Elarit 200/2.8, cu o gama de setari personalizate, pentru a putea revela punctele sale forte. Imaginile care ilustreaza articolul sunt realizate in cadrul acestui workshop.


    Multumesc astfel Panasonic Romania pentru ocazia pe care mi-a oferit-o si experienta lusitana de neuitat!  

1 Comment

Leave a comment