Profilul utilizatorului: tot eu 🙂 arhitect, fotografiez cadrul cotidian ca formă de observare activă şi conectare cu mediul înconjurător, arhitectură, peisaj urban, portret, utilizez predominant lumina naturală sau fotografiez, din contră, în medii cu lumină insuficientă.
Cunoașterea instrumentului: Odată cu lansarea noii game de telefoane smart OPPO Reno 13, am primit o provocare dublă – pe care am acceptat-o cu plăcere: să testez la prima vedere unul dintre noile telefone, într-un loc în care nu am mai fost până acum niciodată, și anume la Milano. Știu, veți spune “…eh, hai că nu e chiar așa de greu, mai ales la Milano”. Pot spune că am avut șansă să ajung până acum în foarte multe locuri din Europa și din afară ei, prin natura studiilor și profesiei, prin vizitele de documentare. Dar, în mod ciudat, poate, nu am ajuns până acum la Milano. Așa că am întâmpinat cu bucurie invitația de a participa la lansarea noii game Reno 13, la finalul lui februarie 2025 și de a fi printre primii care utilizează modelul Pro.
În decembrie 2024 am testat modelul Find X8 Pro (link articol review aici https://vladeftenie.ro/2025/01/12/experienta-de-lucru-cu-oppo-find-x8-pro/), am simțit ca fiind naturală această continuitate prin utilizarea lui Reno 13 Pro. Am fost curios să văd ce propune noul model, ca și configurație tehnică și, desigur, cum se comportă în modul de fotografiere.
Context tehnic general: am menționat mai sus “noua gamă de telefoane OPPO Reno 13”. Cu ocazia lansării am aflat că sunt patru modele disponibile, fiecare cu caracterstici tehnice diferite, consecvent și cu costuri diferite, acestea putându-se plia cu precizie pe cerințele diverse ale viitorilor utilizatori. Vorbim despre Reno 13 pro, Reno13, Reno 13 F5G, Reno 13F. (https://www.oppo.com/en/smartphones/series-reno/reno13/specs/). La o prima vedere, acestea au dimensiuni diferite, culori și finisaje diferite, dotări tehnice diferite – număr de camere, tipuri de senzori, etc. Fișele tehnie sunt darnice și merită studiate în detaliu, pentru lămuriri precise.
Însă toate propun o serie comună de dotări excepționale, care pot fi regăsite transversal în toate telefoanele gamei. Prezența stilizată a unei aripi de fluture conferă modelelor o identitate unică, pe care se și bazează narativul simbolic al produselor. Sunt prezentate că fiind extrem de ușoare (nu mai grele de 195 de grame), toate sunt dotate cu o baterie de mare capacitate (5600-5800 mAh), rezistente la scufundarea în apă și la praf, dotate cu integrarea unor elemente AI care țintesc creșterea productivității în activitățile office și business și a creativității. Sunt prezente de asemenea modul “Live Photo” și este implementată o îmbunătățire a semnalului pentru conectivitate crescută și stabilă. În plus, acum există posibilitatea de partajare a fişierelor cu IOS, printr-o funcţie de transfer dedicată, extrem de utilă.
OPPO Reno 13 Pro se bucură de specificațiile cele mai avansate ale gamei (https://www.oppo.com/en/smartphones/series-reno/reno13-pro/). Designul general, caracteristicile sistemului de camere foto și capacitatea bateriei, modulele integrate AI sunt, desigur, elemente cheie ale dezvoltării și vânzării unui telefon de top. Având 195 grame, o grosime de 7.55 mm și un display de 6.83 inch cu o rezoluție de 1272×2800 pixeli, cu o rată de refresh care ajunge la 240 Hz, OPPO Reno 13 Pro se simte echilibrat în mână, imediat ce este scos din cutie. Am utilizat modelul cu o suprafața mată a spatelui, care sporește aderența în timpul utilizării, fără grijă unei scăpări involuntare din mână. Muchiile sunt atent tratate, ecranul se mișcă fluid, organic în fața comenzilor utilizatorului. Albul nativ al ecranului este plăcut, caracterele bine conturate, icoanele sugestive și bine proporționate – pot spune că eram deja acomodat cu aceste caracteristici vizuale ale producătorului. Telefonul induce o notă de ergonomie echilibrată, suplețe și agilitate reale, dincolo de prezentările fișei tehnice. De această dată zonele “forte” se află atât pe verso, cât și pe față, întrucât în ambele zone regăsim senzori de 50 megapixeli. Telefonul este dotat, pe spate, cu 3 obiective, care acoperă împreună – foarte versatil, o plajă focală echivalentă optic 15-170mm, plajă ce se poate extinde cu ajutorul AI, digital.
Obiectivul ultra-wide are un senzor de 8 megapixeli, cu luminozitate f/2.2. Obiectivele și tele au senzori de 50 megapixeli, f/1.8, respectiv f/2.8 și sunt stabilizați. Și camera selfie vine acum dotată cu un senzor de 50 megapixeli, cu o luminozitate f/2.0. În plus, imaginile pot beneficia de un tratament AI pentru îmbunătățirea detaliilor (AI Clarity Enhancer), recalibrarea zonei de clar (AI Unblur), eliminarea reflexiilor nedorite (AI Reflection Removal), eliminarea artefactelor sau siluetelor nedorite în cadru (AI Eraser 2.0). Este prezent și un mod Live Photo, care înregistrează scurte secvențe în mișcare și păstrează cea mai bună alternativă de imagine fixă. Calitatea cromaticii imaginilor promite și de această dată rezultate foarte satisfăcătoare din punct de vedere vizual. Telefonul filmează la rezoluția maximă 4K/30fps.
Solicitările de tip multitasking zilnice care necesită putere de calcul ridicată, nu ar putea fi susținute în absența unui procesor puternic. OPPO Reno 13 Pro este echipat cu un chipset MediaTek Dimensity 8350, cu 8 nuclee. Procesorul grafic ARM G615-MC6 aduce cu sine performanță stabilă în orice tip de sarcină (multitasking, editare, gaming, AI, etc). Sistemul de operare este ColorOS 15.0.
Aceste arii tehnice complexe – ecranul, utilizarea intensivă în modul productivitate office-business, solicitarea la nivelul activităților de fotografiere, de filmare sau de editare sunt, desigur, mari consumătoare de energie. Telefonul este echipat cu o baterie cu o capacitate 5800mAh și poate beneficia, desigur, de încărcare ultra-rapidă “Supervooc 2.0”.
Totul este gândit pentru că OPPO Reno 13 Pro să fie un instrument fluent, echilibrat, versatil și fluent în utilizare, capabil să se adapteze unor solicitări complexe. Este echipat cu o mulțime de senzori, integrează sisteme AI în mai multe zone de utilizare, poate fi cu ușurință personalizat după propriile nevoi. Este echipat cu un instrument de traducere a informațiilor afișate pe întregul ecran, un editor de text inteligent (editorul), un instrument pentru a crea rezumate ale documentelor, este echipat implicit cu motorul AI Gemini. Devine cu ușurință un instrument personal, companion al diverselor activități de zi cu zi.
Modul de lucru fotografic: recapitulez: ceea ce diferențiază modelul Pro față de “confrații” săi din seria Reno 13 este camera tele cu zoom optic “periscop” de 3.5x, extensibil până la 7x și chiar mai departe, cu ajutorul tehnologiei AI performante. Acest fapt îi conferă o mai mare versatilitate în utilizare, întrucât prezența unui zoom nativ, aferent unui senzor de 50 de megapixeli, stabilizat, asigură o calitate evidentă a imaginii.
De această dată am ales o abordare diferită față de workflow-ul obișnuit și care este destul de complex, cu atenție la setări, prodominant în modul Pro: am utilizat doar modul Auto de lucru, am zoom-at liber, în funcție de situație, chiar dacă unele încadrări presupuneau accesarea unei zone de zoom digital, și nu nativ, optic. Am făcut acest gest de a încredința rezultatul aproape complet motorului de randare nativ al telefonului, cu cât mai puțină “presiune” din partea mea. Am vrut să las telefonul să lucreze liber, așa cum ar face-o cineva care nu e musai avansat în domeniul fotografiei și nu stă mereu să “bibilească” setări sau editări ulterioare, dar care este dornic să creeze cadre expresive, cu impact, cu sprijinul instrumentului pe care îl are la dispoziție.
După cum spuneam, Milano a fost nou pentru mine; telefonul, de asemenea, așa că am ales și o metodă alternativă de lucru, diferită față de cea obișnuită, care să mă scoată din zona de confort (deși presupune mai puțină interacţiune cu meniurile avansate). E adevărat, știu că mediul digital e sensibil la epunerea corectă și are tendința să supra-expună, așa că singurele două setări preferate au presupus o compensare a expunerii cu -0.3 sau -0.7 și alegerea unui filtru creativ de lucru. Eram deja prieten cu cel denumit “Radiance” și l-am folosit acum ca mod de bază, alternând din când în când cu unul Black&White (am simțit să comut în anumite situații în modul alb negru, mai expresiv prin natura situației fotografiate – arhitectură cu contrast sau momente cu atmosferă de film clasic).
Am dezactivat blitz-ul, am stabilit formatul imaginii 4:3 (este utilizată întreaga suprafață a senzorului, imaginea are astfel rezoluția maximă; formatul final se poate restabili și ulterior, în meniul de editare), am lăsat activă setarea HDR (telefonul ajustează automat tonurile zonelor umbrite și a celor luminoase), am activat gridul pentru a vizualiza regula treimilor – ajută mult fixarea încadrării, relația subiectului cu conturul imaginii și stabilirea unei ierarhii vizuale, printre alte mijloacele de rezolvare a unei compoziții echilibrate, armonioase.
Fără probleme, iar acest detaliu mi se pare extrordinar, oferind flexibilitate, orice imagine se poate edita ulterior astfel încât să i se aplice orice filtru din gama largă oferită implicit de telefon. Imaginea se poate suprascrie cu originalul, sau poate salvată că o copie, în căutarea expresiei vizuale oprime.
Plajă focală nativă : 0.6x, 1x și 3,5x sunt disponibile și în modul “Rezoluție înaltă”, pentru a specula la maxim posibilitățile senzorilor.
Mai puțin în modul ultra-wide, unde este absentă (și nu neapărat necesară), stabilizarea de ansamblu funcționează admirabil.
Am fotografiat elemente de arhitectură, strada, imagini spontane, portrete, cu lumina de zi sau noaptea, cu lumina insuficientă.
Post-procesarea imaginilor: OPPO Reno 13 Pro, așa cum anunțam deja prin prezența motoarelor AI, nu se oprește doar la a oferi o platforma tehnică versatilă pentru realizarea imaginilor propriu-zise, aproape în orice situație posibilă. Telefonul – platforma, pun la dispoziția utilizatorului un întreg arsenal de instrumente pentru ajustarea sau punerea în operă, într-o formă finală, etapă esențială în workflow-ul de fotografiere, pregătire și publicare a imaginilor. Nu am editat imaginile, uneori însă am simțit nevoia unor ajustări non-invazive. Motorul de editare principal propune intervenții precum crop, ajustarea expunerii, luminozității, contrastului, saturației, reglări fine ale zonelor luminoase sau întunecate, temperaturii de culoare, tonalității cromatice, clarității, reducerii zgomotului digital. Se regăsesc aici majoritatea instrumentelor disponibile încă din etapă de realizare a imaginilor, din modul Pro. Eventual m-am jucat cu câteva filtre grafice, alternativ, pentru a află expresia estetică optimă a imaginilor.
Panelul de editare AI, deja menționat, este impresionant prin acuratețea rezultatelor. Am fost deja acomodat cu capabilitățile lui, din utilizările anterioare. În cazul unei imagini ușor mișcate, combinația AI Unblur+AI Enhance Clarity aduce rezultate uimitoare, imaginea este redată corect, aparent nemișcâtă, cu detalii, clară. După această etapă, imaginea se poate introduce în fluxul de editare principal pentru un acord fin (cromatică, luminozitate, reducerea eventualului zgomot digital, creșterea saturației, etc. ). Cu AI Eraser se pot elimina acele elemente nedorite din cadru. AI Remove Reflections ajută creșterea acurateței redării diferitelor planuri suprapuse ale unei imagini.
Ce conține materialul vizual atașat: galeria conţine imagini de la lansarea oficială, fotografii realizate cu OPPO Reno 13 Pro, în diverse situații în mediul urban din Milano, cu lumină de zi sau artificială – oglindă a folosirii consecvente, în special a modului Auto, Hi-Res și a filtrelor creative, utilizând cele trei distanțe focale native, sau în mod AI tele zoom. Portretele sunt realizate modul foto dedicat, pe timp de zi, cu o valoare cât mai mică a clarității fundalului, pentru un efect cât mai asemantor cu cel al utilizării tehnicii clasice de fotografiere. Majoritatea imaginilor nu sunt editate. Atunci când am editat, spre exemplificare, nu am apelat la o aplicație externă, am utilizat doar instrumentele puse la dispoziție prin interfața nativă a telefonului, pe care le-am menționat anterior.
Observații privind experiența de lucru cu OPPO Reno 13 Pro
Încep prin a remarca faptul că nu am găsit puncte slabe sau unele incoveniente. Am remarcat calitatea construcției dispozitivului, fluiditatea funcționării și răspunsul instantaneu, plăcut, la diferitele operațiuni și solicitări, calitatea vizuală și tactilă a ecranului, posibilitatea de personalizare nelimitată a telefonului, atât a interfaței de lucru, cât și a celei de fotografiere. Viteză de încărcare este bună, nu se încălzește în utilizări intensive, bateria este rezistență în timp. Telefonul e sigur în față zgarierii, prafului sau scufundării în apă.
Dincolo de dotările și funcţionalitatea specifică pentru un telefon performant, din gama PRO, subliniez zona de interes central: OPPO oferă aici un dispozitiv echilibrat, cu dotări performante, din arii de interes care țin de productivitate și creativitate, comunicare și entertainment. Reno 13 Pro este un dispozitiv versatil de producere și redare a imaginii, cu multiple opțiuni și alternative pentru abordarea unor situații diverse. Complet automat, complet manual sau hibrid auto/manual, setările se pot ajusta în detaliu. Telefonul oferă sprijin pentru fotografierea în situații cu lumina insuficientă, stabiliarea este sigură. Modul video este la rândul său prietenos.
Motorul pentru îmbunătățiri AI (AI Clarity Enhancer, AI Reflection Remover, AI Unblur, AI Eraser) este precis și oferă rezultate vizuale excelențe. Cromatica imaginilor este echilibrată (eneori am simțit nevoia să mai cresc puțin saturatia culorilor), contrastul este natural, prin fotografiere se obțin imagini cu aspect nativ apropiat de ceea ce percepe ochiul. Portretele, obținute direct din telefon, cu fundal “pufos”, neclar, conferă imediat acel factor “wow” (testat deja pe viu). Detașarea subiectului de fundal este foarte eficientă, folosind valori mici ale diafragmei. Aspectul general este unul natural, cromatică este plăcută, imaginile nu necesită în general editare ulterioară.
Deși sunt fidel utilizator al modului foto Pro – denumit Master în cazul familiei OPPO, fiind atent în special la valoarea sensibilitățîi ISO (cu cât mai scăzută, cu atât mai bine pentru conservarea detaliilor imaginii) și la balansul de alb WB, pentru a controla cromatica de ansamblu a imaginii – pot afirma că modul Auto este foarte eficient, valorile ISO setate automat de telefon nu conduc către o pierdere vizibilă a detaliilor.
Arareori am resimțit nevoia de a spori/accentua claritatea imaginilor, acestea sunt redate deja cu maxim de detalii. Motorul de randare este eficient și echilibrat, nu se simte o supra compensare pentru “curățarea” artificială a imaginii. Este adevărat, în anumite situații nocturne, fotografiate în mod Auto, poate apărea cateodată o scădere a calităţii tonurilor din zona cerului, că urmare a aplicării unui filtru de-noise. Cromatică generală este fidelă cu situația fotografiată. Unele filtre grafice pot fi aplicate cu succes încă din momentul fotografierii sau pot fi setate apoi, în editare.
Telefonul OPPO Reno 13 Pro este, prin prisma tuturor detaliilor prezentate și testate, un instrument plăcut de utilizat, versatil în utilizare, rezistent, capabil să se adapteze unei game largi de solicitări, din zona de productivitate a activităților de zi cu zi sau creative, în domeniul vizual.
Comment