Transitions

Recent au avut loc mai multe intamplari “pentru prima data”, aproape concomitent, printr-o sincronizare. In mod normal, ar fi greu de gestionat atatea lucruri noi, deodata. Nu de alta, dar un eveniment nou te scoate din zona de confort si presupune un proces de adaptare, care consuma resurse. Emotionale, de timp, de stare. Si daca uneori aman lucruri, de aceasta data au fost coincidente pe care a trebuit sa le gestionez rapid si lucid. O prima folosire a unui nou model de telefon mobil, o prima incursiune intr-o zona in care nu am mai fost, pe un traseu din Portugalia, inaugurarea unui nou mic aparat de fotografiat. Si noua pereche de ochelari din gama Essilor Transitions. Cu pasaportul pregatit, cu check-in-ul printat si gata de imbarcare, noi experiente s-au avantat ca o avalansa, intr-o insorita zi de aprilie.

Acum oprim putin filmul si facem un scurt flash back – 2018. Ba nu, 1989. Dupa ce privirea agera de vultur m-a parasit in clasa a 4-a, am avut nevoie de prima pereche de ochelari. Cred si acum ca aratam caraghios, cred ca as fi vrut sa o ascund de colegi. Zoom inainte – 2003, ma apuc de fotografie si vederea buna devine una dintre conditiile principale de lucru. Intre timp au disparut complexele, era si normal, odata cu designul ramelor invizibile. Calitatea de ambasador Essilor, pe care am acceptat-o cu incantare din 2018, a fost in masura sa ma apropie de noi tehnologii si sa ma impulsioneze sa promovez necesitatea cresterii calitatii vietii prin efectuarea de controale regulate ale vederii si purtarii de ochelari, in ciuda oricarei stari initial incomode. De altfel am multi prieteni despre care ma cam prind ca au nevoie de ochelari, dar prefera sa nu poarte, desi le e greu fara acestia. Da, incep sa le spun si sa le repet povestile despre calitatea vederii. Cicalitor, dar pentru binele lor. 

Am fost extrem de cooperant pana la gama Transitions. Cei de la Essilor au fost rabdatori cu mine, pana cand am acceptat sa ii port. Nu de alta, dar am fost adeptul transparentei totale, a lipsei de rama si in general a prezentei discrete a ochelarilor. Pana cand mi-am dat seama ca totusi lumina puternica ma supara si ca e mai bine sa imi protejez ochii, idiferent de orice. O fi si varsta. Apoi am aflat ca gama Essilor Transitions presupune de fapt lentile inteligente, care sunt alcatuite cu un strat de nanoparticule fotosensibile si care se prind exact care este intensitatea si directia fasciculelor luminii ambientale si cum sa reactioneze aproape spontan. In spatii inchise lentilele sunt aproape incolore, iar la exterior-in aer liber, in functie de gradul de insorire si cantitatea de UV, devin foarte colorate, protejand ochii. Sa nu mai pun la socoteala ca modul in care sunt fabricate lentilele Essilor e absolut fascinant, am gasit pe youtube niste super filmulete.

Aprilie 2019 (un calculator enumera pe ecran date cu scurte bip-uri si cifre verzi, ca in filme, se face zoom in pe figura mea): Portugalia, livada de portocali, miresme fantastice, deplasare spre Porto, telefon nou in mana dreapta, aparat nou in mana stanga, rame noi cu lentile Transitions. Coafura rezista in briza extrem de puternica a malului oceanului. Lentilele trec cu precizie de la transparenta la o stare gri, protectiva, soarele puternic nu afecteaza acuitatea privirii. Imaginile realizate acum iau mii de likeuri pe retele, misiunea e indeplinita cu succes. Noii ochelari chiar ma inspira si imi usureaza adaptarea la o multitudine de tipuri de lumina si medii cu reflexii intense. Devin natural parte din mine si imi faciliteaza relatia cu mediul inconjurator. 

Cand las toate instrumentele jos, sa se odihneasca, sau sa se incarce, ochelarii raman cu mine. Nu  mai e nevoie sa ii schimb cu cei normali, au devenit singuri transparenti, la interior, sau seara. E insa prima rama vizibila a unor ochelari de vedere pe care ii port, dupa vreo 15 ani. Ma simt precum Clark Kent. Risc sa ma fastacesc. Mi se spune sa las rasfatul, totul e ok si arata bine, la locul lui. Strang usor buzele a aprobare dificila si imi fac planul pentru ziua de maine. Am inceput sa ma imprietenesc cu noua tehnologie Transitions si imi face placere sa experimentez. Iar Essilor imi este un partener excelent in acest proces zilnic, de explorare si intelegere a lumii, privind cu atentie, cu claritate, pentru fotografii reusite. Va urma. 

http://essilortransitions.ro/

Comment

There is no comment on this post. Be the first one.

Leave a comment