Profilul utilizatorului: arhitect, fotografiez cadrul cotidian, arhitectură, peisaj urban, portret, utilizez predominant lumina naturală sau fotografiez în medii cu lumină insuficientă
Cunoașterea instrumentului: Am avut plăcerea să lucrez cu OPPO Find X8 Pro în perioada 03‑12‑2021 / 05‑01‑2025. A fost predominant o vreme acoperită, cu griuri persistente, am considerat acest fapt o provocare în plus. De cel puțin 10 ani testez telefoane cu profil fotografic avansat din gama PRO, am observat astfel evoluția tehnologiei și diferite moduri de implementare ale acesteia. Recunosc, la începutul apropierii de telefonul cu funcții foto, am fost reticent la capabilitățile acestuia, eu venind dintr-un mediu “pur” al tehnicii fotografiei pe film sau digitale – “bine temperate”. Consecvent cu apropierea de telefonul mobil dedicat fotografiei avansate, am creat un curs de estetică a imaginii digitale cu telefonul mobil, cu o excepțională priză la publicul dornic de cunoaștere, până astăzi. Utilizarea telefonului că “apărat de fotografiat” avansat a intrat acum în obișnuință, competiția dintre branduri fiind benefică pentru utilizatorul final, acesta fiind la rândul său motivat de mecanismele rețelelor sociale să producă imagini de calitate, cu impact vizual, memorabile. Ne bazăm astăzi atât de mult viețile pe capacitățile și capabilitățile telefonului mobil, încât carateristicile acestuia devin o carte de vizită importanță în definirea “chimiei” pe care o căpătăm cu acest partener de zi cu zi.
OPPO Find X8 Pro impresionează încă din fișa de prezentare (https://www.oppo.com/en/smartphones/series-find-x/find-x8-pro/).
Designul general, caracteristicile sistemului de camere foto și capacitatea bateriei, modulele integrate AI sunt astăzi elemente cheie ale dezvoltării și vânzării unui telefon de top. Am învățat să nu mă entuziasmez exagerat și să las lucrurile să vină de la sine, prin utilizare organică. Pasionat fiind de tehnologie, mi-am luat un timp special pentru apropierea, instalarea și cercetarea îndeaproape a caracteristicilor lui Find X8 Pro. Subiectiv, îmi doresc un telefon pe care să mă pot baza, pe care să nu am motive să îmi doresc să îl schimb prea curând, purtat de valul dezvoltărilor industriei de profil. Care să fie un partener fotografic de încredere, ce îmi poate oferi flexibilitatea exersării viziunii artistice cu o plajă extinsă de distanțe focale, libertatea de a avea încredere în modul de realizare a imaginilor, cu detalii bogate și o cromatică armonioasă, naturală, care să mă inspire să las acasă aparatul foto mai greu și să mă bucur de plimbări îndelungi, comode.
Având 215 grame, o grosime de 8.24 mm și un display de 6.78 inch cu luminozitate 4500 nits, OPPO Find X8 Pro se simte excelent în mână, imediat ce este scos din cutie. Suprafața perlată a spatelui nu induce grijă urmărilor unei scăpări involuntare din mână, muchiile sunt blânde, ecranul se mișcă fluid, organic cu comenzile utilizatorului. Albul nativ al ecranului este plăcut, caracterele bine conturate, icoanele sugestive și bine proporționate. Telefonul induce o notă de sinceritate, ergonomie echilibrată, suplețe și agilitate (pentru mine sunt factori extrem de importanți, “feelingul” general, dincolo de prezentările bombastice).
Desigur, zona “forte” se află pe verso, aceasta fiind marcată de prezența sistemului circular de camere foto, care încă de la prima vedere dau telefonului un aspect extrem de serios, din punct de vedere fotografic. Fișa tehnică ne lămurește: există 4 obiective, care acoperă împreună – foarte versatil, o plajă focală echivalentă optic 15-135mm, plajă ce se poate extinde cu ajutorul AI, digital, până la 600mm.
Ca luminozitate, obiectivul ultra wide are f/2.0, cel wide are f/1.6, cel telefoto are f/2.6, iar cel ultra-telefoto are f/4.3. Fiecare senzor are 50mp, cei aferenți focalelor wide, tele și ultra-tele beneficiază de stabilizare pe 2 axe, iar două obiective tele sunt de tip “periscop”. În plus, imaginile pot beneficia de un tratament AI pentru îmbunătățirea detaliilor (AI Clarity Enhancer), recalibrarea zonei de clar (AI Unblur), eliminarea reflexiilor nedorite (AI Reflection Removal), eliminarea artefactelor sau siluetelor nedorite în cadru (AI Eraser 2.0). Cooperarea cu cei de la Hasselblad aduce cu sine siguranță maturității și excelenței în domeniul fotografic. Calitatea cromaticii imaginilor și modulul dedicat pentru portret promit rezultate extrem de satisfăcătoare din punct de vedere vizual.
Trebuie menționat faptul că, pentru sporirea ergonomiei fotografierii, există un buton tactil care în modul de orientare “landscape” are rol de zoom, lucru foarte util pentru fluiditatea fotografierii propriu-zise. De asemenea, se pot realiza fotografii “în mișcare” sau în mod rafală, pentru situații dinamice, cu desfășurare rapidă.
Filmarea este posibilă cu senzorii stabilizați, adică wide, tele și super-tele. Poate cel mai important lucru, se poate seta claritatea fundalului, în valoarea cea mai mică a diafragmei profunzimea scurtă de camp este vizibilă direct în timpul filmării și oferă un aspect poetic, profesional, mai ales în situații cu lumina redusă.
Toate acestea, pe lângă activitățile de tip multitasking zilnice care necesită putere de calcul ridicată, nu ar putea fi susținute în absența unui procesor puternic. OPPO Find X8 Pro este echipat cu unul dintre cele mai performanțe chipseturi din acest moment, MediaTek 9400, cu un nucleu principal Cortex X925/3.6 GHz, însoțit de trei nuclee Cortex-X4/3.3 GHz și alte pentru nuclee Cortex A720/2.4 GHz. Procesorul grafic Immortalis G925 aduce cu sine performanță stabilă în orice tip de sarcină (multitasking, editare, gaming, AI, etc).
Aceste arii tehnice complexe – ecranul, utilizarea intensivă a sistemului foto, sistemul avansat de procesare și implicarea sa în realizarea taskurilor, sunt, desigur, mari consumătoare de energie. Telefonul este echipat cu o baterie de tip silicon-carbon cu o capacitate 5910mAh și vine insostit, desigur, de un încărcător rapid.
Totul este gândit pentru că OPPO Find X8 Pro să devină un instrument performant, versatil și fluid în utilizare, capabil să se adapteze oricărei solicitări. Este echipat cu o mulțime de senzori, integrează sisteme AI în mai multe zone de utilizare, oferă feedback, se simte foarte prezent și implicat în utilizare, poate fi cu ușurință personalizat după propriile nevoi. Devine al tău cu ușurință. Cred că aceste lucruri, devreme intuite și aflate, au avut un rol decisiv în a estompa rapid orice bariera a percepției, ușor de explicat în fața unui instrument nou. Mai mult, telefonul lăsă impresia că oferă loc de învățare a capacităților lui, spațiu pentru o creștere a curbei sale de integrare în activitățile zilnice ale utilizatorului.
Modul de lucru fotografic: este clar acum, știm că OPPO Find X8 Pro este performant într-o multitudine de direcții. Mă voi concentra acum (oarecum previzibil) pe zona de utilizare a sa ca instrument fotografic.
Drept să spun, fără o cunoaștere prealabilă a abordării tehnicii fotografice, fără sesizarea momentului optim, oportun, fără realizarea setărilor optime necesare în acord cu o situație întâlnită, a utilizării adecvate a modurilor foto, a conștientizării alternativelor tehnice accesibile prin intermediul interfâței modulului foto, nu cred că se poate accesa performanță de care este capabil telefonul, la potențialul ei maxim. Știu, din experiență, că există o barieră psihologică în accesarea meniurilor complexe, cu cât telefonul este mai performant. De aceea, sfătuiesc cititorii care vor lucra cu acesta, să petreacă un timp pentru cunoașterea tuturor detaliilor și setărilor posibile, pentru a le putea înțelege, deprinde, accesa și utiliza optim, într-o situație potențială, pentru a reuși obținerea unor imagini cu impact vizual, memorabile, tehnic ireproșabile, pe măsură tehnicii puse la dispoziție de către OPPO&Hasselblad.
În activitatea fotografică folosesc atât telefoane cu profil pro, cât și aparate foto, modul de utilizare a setărilor, “workflow-ul” fiind asemănător. Folosesc telefonul atunci când doresc timp de reacție mai scurți, spontani, în situații cu desfășurare rapidă, sau când abordarea unei anumite distanțe focale este mai accesibilă (față de schimbarea unui obiectiv al camerei). Sau când e pur și simplu mai comod. Modul de lucru obișnuit presupune în general abordarea setărilor manuale, personalizate, în acord cu scena sau situația fotografiată. Încerc să ajut telefonul să ia decizii corecte, ultimul cuvânt avându-l oricum motorul digital de randare a imaginilor. Atât cu telefonul mobil, cât și cu aparatul, folosesc în modul manual setarea Iso la valoarea minimă. Încerc astfel să păstrez detaliile imaginii, în ansamblu, ferindu-mă de apariția zgomotului digital nedorit sau de efectele reducerii lui de către motorul de randare – poate scădea definiția detaliilor, poate apărea un aspect general de “ceară”, puțin nenatural. Aleg în mod voluntar subexpunerea EV de -0.3, -0.7 sau -1, pentru o expunere mai consistentă. Dacă valoarea diafragmei este automată, folosesc adesea valori manuale ale timpului de expunere, pentru a evita “arderea” tonurilor cu intensitate luminoasă crescută. Utilizez un balans de alb (wb) personalizat, pentru a obține tonuri cât mai naturale, apropiate de realitatea scenei sau situației fotografiate. Auto wb are tendința de a compensa dominantă cromatică, astfel încât o scenă cu lumina caldă (răsărit sau apus) poate fi redată în mod neutru. La fel se poate întâmpla și în cazul unei scene nativ reci (peisaj montan de iarnă sau “ora albastră”). De asemenea, prefer modul manual și în situații low light, pentru a păstra valoarea ISO cât mai jos și a obține astfel detalii cât mai puțin afectate de zgomotul digital său de motorul de reducere al acestuia. Mă bazez cu încredere pe mâna stabilă, dar și pe sistemul de stabilizare al telefonului, în tandem. Lucrez predominant în format.jpg, imaginile sunt utilizate în general pe rețelele sociale și se arhivează.
Din fericire, în ultimul timp, am început să capăt încredere și în algoritmii modului de lucru complet automat, care au evoluat extraordinar de eficient. Motoarele de randare ale unui telefon pot fi chiar mai avansate decât ale unui aparat foto digital, modulele AI fac adesea o treabă foarte bună, cu grijă, însă, că imaginile să nu aibă un aspect artificial (din exces de zel al AI).
Meniul principal foto al OPPO Find X8 Pro (în modul Auto) te invită din prima să te joci cu diferitele distanțe focale. Foarte binevenită este setarea EV (valoarea expuneri) pe care o poți ajusta și care își păstrează apoi permanent valoarea. Am pendulat cu setarea EV -0.3 sau -0.7, pentru a obține o expunere mai consistentă. Senzorii digitali au tendința de a supraexpune, în mod implicit. Am dezactivat blitz-ul și “imaginea în mișcare”, am stabilit formatul imaginii 4:3 (este utilizat întreaga suprafață a senzorului, imaginea are astfel rezoluția maximă; formatul final se poate restabili și ulterior, în meniul de editare), am lăsat activă setarea HDR (telefonul ajusteze automat tonurile zonelor umbrite și a celor luminoase), am activat gridul pentru regulă treimilor. Un mic detaliu cu efect major în realizarea cu o și mai mare acuratețe a incadrărilor (chiar și respectării limiei orizontului). Modul Auto beneficiază de posibilitatea de a aplica filtre grafice, în funcție de modul în care se dorește redarea situației fotografiate. În general nu sunt un fan al acestora, încerc pe cât posibil să realizez imaginea așa cum o vede ochiul, astfel se poate asigura o notă de autenticitate. Desigur, prin prisma viziunii, expresivitatea poetică poate căpăta o amprentă personală. Sunt importante expunerea corectă și tonalitățile cromatice, contrastul, claritatea, păstrarea detaliilor în zonele umbrite și în cele luminoase. Revenind la filtrele grafice disponibile în modul Auto, implementarea acestora oferă acum o gamă largă de opțiuni vizuale foarte echilibrate, le-am explorat cu curiozitate. Am remarcat filtrul “radiance”, foarte adecvat redării cromaticii toamnei, tonurile calde sunt bine stăpânite, foarte apropiate de ceea ce vede ochiul liber (față de “original” care e puțin tern, sau de “vivid” care aduce o nota prea rece, cu contrast crescut). Că truc experimentat, culorile toamnei se pot accentua chiar și cu filtrul “food” – mâncare, tonurile sunt calde, foarte plăcute. Cu cât imaginea obținută în momentul fotografierii este mai fidelă situației fotografiate, cu atât editarea ulterioară este mai puțin necesară sau invazivă. Și modul video beneficiază de posibilitatea aplicării unor filtre cromatice, de asemenea foarte plăcute că aspect. În mod cert, colaborarea cu cei de la Hasselblad aduce această nota vizuală echilibrată, filtrele oferă rezultate foarte plăcute ochiului.
Am testat toate focalele propuse de sistem, imaginile în mod Auto au tendința de a fi puțin mai calde decât în realitate, cu o nota fină de accentuare a unei nuanțe ușor verzui. Negrul pare și el destul de intens.
Pentru a compensa aceste mici fluctuații, sistemul oferă un mod Pro (Master) în care se poate ajusta sensibilitatea Iso, timpul de expunere (sau compensarea EV), distanță de clar și temperatura de culoare (cu setări în grade Kelvin și reglarea tonalității). Câteodată poate nu ai timp suficient să reglezi fin fiecare detaliu, situațiile în oraș se ptrec în ritm alert. Așa că OPPO oferă chiar și o combinație între manual și automat, în cadrul modului Master (unele setări pot fi personalizate, în timp ce altele pot fi automate). Mai mult, în acest mod putem regla saturația, contrastul, claritatea și prezența unei vignete (setările rămân active permanent, nu se resetează singure). Iată că gradul de reglare fină a imaginilor este extrem de aprofundat. Tot aici se poate alege lucrul în formatul JPG sau RAW. E adevărat, câteodată am tras cu ochiul la modul în care modul Auto rezolva o situație și apoi am ajustat fin anumite detalii în modul Master (în general balansul de alb și tonalitatea), pentru acuratețea totală a rezultatului, direct din telefon.
Întreagă plajă focală (cele 4 moduri native 0.6x, 1x, 3x și 6x) este disponibilă și în modul “Rezoluție înaltă”, acolo unde fiecare senzor da absolut totul, în ceea ce privește detaliile imaginilor. Nu se pot face însă ajustări fine ale aspectului imaginii, e disponibilă doar compensarea expunerii.
Mai puțin în modul ultra-wide, unde este absența (și nu neapărat necesară), stabilizarea de ansamblu funcționează admirabil. Poate chiar prea intens, în modul Telephoto AI Zoom. Stabilizatorul este atât de eficient aici, încât pare că aproape se împotrivește să miști cadrul. Un lucru excelent, de altfel, dar utilizarea să necesită răbdare. În distanțele focale native, în modul Master, am reușit cadre cu expunere lungă, de câteva secunde, din mână. Complementar, Modul “long exposure” propune fotografiere “vehicule în mișcare”, “apă și nori” sau “pictură cu lumina” și poate fi ajustat timpul de expunere, în acord cu situația dată și rezultatul dorit. Recunosc, expunerea manuală lungă, în situații cu lumina insuficiență, poate avea rezultate mai grafice, câteodată. Mașinile în mișcare, chiar și lentă, pozate cu modul dedicat, “se topesc” parcă prea ușor în context. Că truc explorat, atunci când fotografiem mediul urban pe timp de zi, folosind modul “expunere lungă – vehicule în mișcare” putem estompa complet prezența nedorită a mașinilor, fără a afecta expunerea corectă a imaginilor. O soluție creativă excelență pentru a elimina posibile obstacole vizuale în mișcare, care deranjează.
Post-procesarea imaginilor: este pentru prima dată de când evaluez telefoane din gama Pro când este necesar să aloc un capitol de sine stătător instrumentelor și opțiunilor disponibile pentru editarea imaginilor. Căci OPPO Find X8 Pro, așa cum anunțăm prin prezența motoarelor AI, nu se oprește doar la a oferi o platforma tehnică versatilă pentru realizarea imaginilor propriu-zise, aproape în orice situație posibilă. OPPO pune la dispoziția utilizatorului și un întreg arsenal de instrumente pentru ajustarea sau punerea în operă, într-o formă finală, “bună de tipar”, o etapă esențială în workflow-ul de fotografiere, pregătire și publicare a imaginilor. Aceste instrumente de tratare și îmbunătățire a imaginilor sunt complementare, se completează fericit unele pe celelalte, la nevoie.
Recapitulez: încă din momentul realizării imaginilor, sunt disponibile 2 interfațe principale – Master și Auto, dar și câteva moduri creative dedicate portretului, fotografierii nocturne, expunerilor lungi, rezoluției înalte, etc. Fiecare mod în parte are meniuri dedicate pentru personalizare, cu moduri și filtre grafice, setări ale imaginii, în amănunt. Adică imaginile se pot realiza cât mai fidel, conforme cu situația fotografiată și viziunea artistică, încă din momentul declanșării.
Dacă, din terțe motive, fie că lucrul s-a desfășurat în grabă sau cu mici incoveniente (imagine mișcată, apariția unor elemente nedorite în cadru, o altă interpretare vizuală decât cea intenționată), există mai multe posibilități – “straturi” pe care se poate interveni pentru a ameliora și chiar salva imaginea. Pe de o parte, motorul de editare principal propune intervenții precum crop, ajustarea expunerii, luminozității, contrastului, saturației, “vibrației”, reglări fine ale zonelor luminoase sau întunecate, ale punctului de negru absolut, temperaturii de culoare, tonalității cromatice, clarității, reducerii zgomotului digital său introducerea unei vignete. Se regăsesc aici majoritatea instrumentelor disponibile încă din etapă de realizare a imaginilor. Le poți revizui aici, post-fotografiere, plajă de intervenție este foarte extinsă.
În al doilea rând, există panelul de editare AI, deja menționat, care este impresionant prin acuratețea rezultatelor. În cazul unei imagini ușor mișcate, combinația AI Unblur+AI Enhance Clarity aduce rezultate uimitoare, imaginea este redată corect, aparent nemișcată, cu detalii, clara. După această etapă, imaginea se poate introduce în fluxul de editare principal pentru un acord fin (cromatica, luminozitate, reducerea eventualului zgomot digital, creșterea saturației, etc. ). Cu AI Eraser se pot elimina acele elemente nedorite din cadru. AI Remove Reflections ajuta creșterea acurateței redării diferitelor planuri suprapuse ale unei imagini.
Un workflow complet de editare poate reduce complet unele lacune sau erori “de pilotaj” din momentul fotografierii. OPPO Find X8 Pro sprijină fotograful în momentele esențiale ale fotografierii sau editării cu o plajă largă de instrumente de lucru, foarte eficiente. Desigur, este necesară și răbdarea de a le studia, caută și aplică corect în timp real sau de a “îngriji” imaginea atent după fotografiere, prin editare.
Ce conține materialul vizual atașat: galeria de imagini realizate cu OPPO Find X8 Pro, în diverse situații în mediul urban, în Bucureşti, Copenhaga si Paris – cu lumina de zi sau artificială, cu expunere normală sau lungă – este o oglindă a folosirii consecvente, în mod comparativ, a modurilor Auto, Master, Hi-Res, a filtrelor creative, utilizând cele patru distanțe focale native, sau în mod AI tele zoom. De asemenea, utilizarea funcțiilor OPPO AI – Clarity Enhancer, Unblur, Eraser și Reflection Remover sunt instumente extrem de eficiențe pentru optimizarea imaginilor, atunci când aceste operațiuni sunt necesare. Galeria foto prezintă spre exemplificare şi teste comparative de tip “before/after”. Portretele sunt realizate modul foto dedicat, pe timp de zi sau de noapte, cu o valoare cât mai mică a clarității fundalului, pentru un efect cât mai asemantor cu cel al utilizării tehnicii clasice de fotografiere, cu amprenta Hasselblad. Majoritatea imaginilor nu sunt editate. Atunci când am editat, spre exemplificare, nu am apelat la o aplicație externă, am utilizat doar instrumentele puse la dispoziție prin interfața nativă a telefonului.
Observații privind experiență de lucru cu OPPO Find X8 Pro
Puncte tari: remarcăm calitatea construcției dispozitivului, fluiditatea funcționarii și răspunsul organic, plăcut, la diferitele operațiuni și solicitări, calitatea vizuală și tactilă a ecranului, posibilitatea de personalizare nelimitată a telefonului, atât a interfâței de lucru, cât și a celei de fotografiere. Viteza de încărcare este bună, nu se încălzește în utilizări intensive.
Dincolo de dotările și funcţionalitatea specifică pentru un telefon de top, din gama PRO, subliniez zona de interes foto: OPPO oferă un dispozitiv complex și versatil de producere și tratare a imaginii, cu multiple opțiuni și alternative pentru abordarea unei situații fotografiate. Complet automat, complet manual sau hibrid auto/manual, setările se pot ajusta în detaliu. Telefonul oferă un sprijin consistent pentru fotografierea în situații cu lumina insuficiență. Modul video este la rândul său prietenos. Opțiunea “keep settings” este foarte utilă într-un workflow de lungă durată.
Stabilizarea imaginii este foarte eficientă, utilă mai ales în situații low-light. Imaginile pot fi realizate prin multiple alternative tehnice, pot beneficia de filtre echilibrate din punct de vedere vizual, grație implementării marca Hasselblad.
Motorul pentru îmbunătățiri AI (AI Clarity Enhancer, AI Reflection Remover, AI Unblur, AI Eraser) este uimitor de precis și oferă rezultate vizuale excelențe. Cromatică imaginilor este echilibrată, contrastul este natural, tonurile cu treceri rafinate, prin fotografiere se obțin imagini cu aspect nativ apropiat de ceea ce percepe ochiul. Cu siguranță, sunt aracteristici care reflectă direct colaborarea cu brandul Hasselblad. Portretele, obținute direct din telefon, au o calitate ireproșabilă, cu factor “wow”. Detașarea subiectului de fundalul “pufos” este foarte eficientă, folosind valori mici ale diafragmei. Aspectul general este unul natural, cromatică este plăcută, imaginile nu necesită în general editare.
Deși sunt fidel utilizator al modului foto Pro – denumit Master în cazul lui Find X8 Pro, fiind atent în special la valoarea sensibilității ISO (cu cât mai scăzută, cu atât mai bine pentru conservarea detaliilor imaginii) și la balansul de alb WB, pentru a controla cromatică de ansamblu a imaginii – pot afirma că modul Auto este foarte eficient, valorile ISO automat setate de telefon, oricât de ridicate, nu conduc către o pierdere vizibilă a detaliilor.
Arareori am resimțit nevoia de a spori/accentua claritatea imaginilor, acestea sunt redate cu maxim de detalii (sunt importante și condițiile de realizare ale imaginii, cu cât mai corect momentul fotografierii, cu atât mai puține intervenții ulterioare sunt necesare). Motorul de randare este eficient și echilibrat, nu se simte o supra compensare pentru “curățarea” artificială a imaginii. Este adevarat, in anumite situatii nocturne, fotografiate in mod Auto, poate aparea cateodată o scădere a calităţii tonurilor din zona cerului, ca urmare a aplicarii unui de-noise destul de intruziv. Cromatica generală este mai fidelă cu situația fotografiată, folosind modul manual de setare a balansului de alb WB. Unele filtre grafice pot fi aplicate cu succes încă din momentul fotografierii sau pot fi setate apoi, în editare. În acest sens, crearea și editarea imaginilor lasă mână liberă autorului să intervină, dacă este necesar, în ambele etape ale work-flow-ului fotografic.
Toate acestea sunt atuuri esențiale ale lui OPPO Find X8 Pro. Așa cum spuneam, toate dotările și multiplele alternative de utilizare sunt astfel puse la dispoziția utilizatorului încât telefonul OPPO Find X8 Pro să fie un instrument de încredere, versatil și fluid în utilizare, capabil să se adapteze în orice situație.
Comment