Workshop – Atelier de fotografie de street&urban in 3 acte

         La inceputul lunii februarie 2016, alaturi de F64, am propus un nou atelier – workshop de fotografie de strada.
        Despre ce este vorba in cadrul unui astfel de atelier de fotografie? Am dezvoltat o metoda didactica proprie, in acord cu viziunea in ceea ce priveste abordarea acestui gen fotografic, prin prisma experientei practice si dezvoltarii in paralel a unor concepte teoretice.
          Preambul :
De ce fotografia de strada ne atrage iremediabil? Pentru ca este dinamica, vie, imprevizibila, pune la incercare abilitatile fotografului intr-o provocare frumoasa, in joaca de-a fotografia.
Fotografia de strada este printre putinele genuri care reusesc cu egala precizie dezvaluirea concomitenta a doua lumi – cea din interiorul fotografului, in intalnirea sa cu cea din afara, de pe stradaSpectacolul are loc de ambele parti ale aparatului de fotografiat.
Atelierul de fotografie propune intalnirea concomitenta cu Spatiul, cu Timpul, cu Emotia, cu Lumina, pe strazile Orasului. Ingredientele cadrului cotidian se destainuie pe straturi, privirea fotografului incercand sa afle insule de armonie perfecta intr-o lume aparent haotica. Aici se dezvaluie capacitatea sa de a deveni un Observator atent, de a deveni invizibil, ubicuu, de a-si atenua gandurile rationale pentru a lasa subconstientul sa devina un ghid neasteptat de sigur.
Intampinarea Momentului de gratie devine scopul cautarilor si transformarii permanente, fotograful cautand ceea ce nu stie cum arata, unde se poate gasi sau ce aduce cu sine.

Imprietenirea cu imprevizibilul, cu sincronicitatile planurilor realitatii, prin reactie spontana, transforma intamplarea aparenta in ceva asteptat, deloc surprinzator

 

 

Tema de studiu
Workshopul isi propune apropierea si deschiderea fotografului, in plan uman spre acele dimensiuni greu accesibile ale spatiului urban si arhitectural inconjurator. Adesea ermetic, orasul nu se dezvaluie oricui. Mai mult, oamenii din jur raman adesea simple siluete ale unor necunoscuti anonimi. Rolul fotografului este acela de a deschide usi invizibile, atat catre sine cat si catre lumea exterioara. Intr-un exercitiu de pendulare intre sine si oras, o arheologie a subconstientului devine instrumentul care preschimba umbra in lumina si ofera nume si raspunsuri unor intrebari si necunoscute care definesc rutina cadrului cotidian, prin prisma propriei prezente in oras. Sunt dezvaluite ingredientelecare alcatuiesc multitudinea de planuri ale orasului, sub incidenta temelor compozitionale specifice fotografiei de strada. Incercam iluminarea misterelor Timpului, aprofundam acele caracteristici care pot spori Competentele fotografului. Participantii isi pot insusi Imersiunea urbana iar Emotia va capata forme palpabile, apropiate, povestibile.

Sunt analizate mijloacele de elaborare ale unui Portret urban – ca rezultat specific al activitatii fotografice in mediul street&urban.

 

 

          Desfasurare – atelier de fotografie steet&urban in 3 acte :
Atelierul de fotografie street&urban debuteaza  cu o prelegere despre oras si ingredientele sale, compozitie, timp, moment de gratie, imersiunea fotografica si portretul urban – concepte pe care le-am dezvoltat dupa o metoda proprie de lucru si studiu teoretic. Sunt introduse concepte specifice genului de fotografie prezentat, se abordeaza tehnica fotografierii in oras si se analizeaza imagini ale genului fotografic urban. Este necesara abordarea unui set de concepte si creerea unui vocabular comun, capabil sa creeze punti de comunicare intre participanti. De asemenea, sunt prezentate conceptele preliminare ale Evaluarii imaginii si modul de alcatuire a unui Discurs vizual narativ (sau seria de imagini).

(imagini de la atelierul din februarie 2016)

 

 

 

 
Partea a doua este dedicata abordarii fotografice practice a orasului, intr-o reala imersiune urbana. Este o reala ocazie de confirmare si de descoperire a misterelor locurilor parcurse, de constientizare a valorilor cadrului cotidian si a propriilor reactii in fata acestora, prin exercitiu fotografic. Ne plimbam si invatam sa “citim” orasul.

(imagini de la atelierul din februarie 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
In partea a treia sunt aprofundate conceptele specifice ale Evaluarii imaginii si modului de alcatuire ale unui Discurs vizual narativ. Sunt analizate portofoliile participantilor prin discutii libere menite sa imbogateasca, prin viziunea fotografica a fiecarui participant, cunoasterea orasului si intelegerea aprofundata a genului fotografic street&urbanAm extins tema “fotografiei de strada” prin propunerea unei categorii mai cuprinzatoare si mai flexibile, aceea a orasului si povestilor sale. Este incurajata abordarea creativa a vietii cotidiene a orasului, observarea intamplarilor din mediul urban, oamenilor si momentelor efemere – urmarindu-se creerea de imagini care “povestesc” si nu doar “prezinta”.  

            (imagini de la atelierul din februarie 2016)

 

 

 
Aici poate fi urmarit  un sample din prezentarea conceptelor de Evaluare a imaginii.
Fotografiile valoroase prezinta intamplari carora orasul le este fundal si martor tacut, corelate cu atmosfera urbana, lumina si umbra, stari si senzatii subiective care poarta amprenta locurilor parcurse, fotografiate, insusite.
 
 

2 Comments

  • la inceputul lui aprilie :) vezi link:
    http://www.f64.ro/products/description/Atelier_de_dezvoltare_personala_prin_fotografie_street_&_urban_cu_Vlad_Eftenie-9_10_12_aprilie_/index.html

Leave a comment